Svet
2 ogledov

Medvedjev: Na oblasti so politične pošasti

Na sliki konvoj humanitarne pomoči na meji med Gruzijo in avtonomno pokrajino Ju Žurnal24 main
Iz Gruzije prihajajo nasprotujoče si informacije, Rusija je umik potrdila, v Tbilisiju tega še ne vidijo. Medvedjev je obiskal območja v bližini meje z Južno Osetijo in v govoru gruzijske oblasti označil za politične pošasti.

Ruska vojska je sporočila, da so se njene sile začele umikati iz Gruzije. Začetek umika je na novinarski konferenci potrdil namestnik načelnika generalštaba ruske vojske Anatolij Nogovicin. Tbilisi je medtem sporočil, da ne vidi "nobenih znakov" ruskega umika z gruzijskega ozemlja.

Tiskovni predstavnik gruzijskega notranjega ministrstva Šota Utiašvili pa je danes podal izjavo, ki je v nasprotju z ruskimi navedbami. "Žal ne vidimo nobenih znakov, da bi se Rusi začeli umikati ali da bi se sploh pripravljali na umik iz Gruzije," je dejal.


Se ruski tanki res umikajo ali Rusija dela s premiki le slepilni manever? © Reuters

 
Ruske sile naj bi imele zjutraj še vedno v rokah glavno nadzorno točko v mestu Gori zahodno od prestolnice Tbilisi. Pri tem ruski vojaki na nadzorni točki dva kilometra pred Gorijem tujim novinarjem niso dovolili vstopa v mesto, so pa vstop dovolili štirim vozilom Mednarodnega odbora Rdečega križa.

V Južni Osetiji po koncu spopadov razglasili izredne razmere
Predsednik gruzijske separatistične regije Južna Osetija Edvard Kokoiti je razpustil vlado in razglasil izredne razmere. Kokoiti je ukrep sprejel, potem ko sta tako Tbilisi kot Moskva podpisala dogovor o prekinitvi ognja, zanj pa naj bi se odločil, ker naj bi bila južnoosetijska vlada prepočasna pri razdeljevanju pomoči.

 

100.000 evrov

Toliko denarja humanitarne pomoči bo Slovenija namenila prebivalcem Gruzije.

"Podpisal sem tri dekrete, vključno z dekretom o odstopu vlade, o razglasitvi izrednih razmer v Južni Osetiji in o vzpostavitvi odbora, ki bo upravljal s posledicami gruzijske agresije," je povedal Kokoiti. Kot je dejal, je bila njegova vlada prepočasna pri razdeljevanju človekoljubne pomoči prebivalcem Južne Osetije.

Gruzijci so razdejali Južno Osetijo
Zaradi gruzijske ofenzive, ki jo je Tbilisi sprožil 8. avgusta, sledil pa je odgovor ruskih sil, je domove v Južni Osetiji zapustilo več deset tisoč ljudi, ki so pobegnili v Rusijo. V gruzijski ofenzivi in ruskem odgovoru je bila močno poškodovana južnoosetijska prestolnica Chinvali, pa tudi okoliške vasi.

Kokoiti, ki je v nedeljo na seji vladi kritiziral ministre zaradi njihove nedejavnosti oziroma neučinkovitega izvajanja nalog in jim pripisal odgovornost za počasno delitev pomoči, je še poudaril, da je "absolutno nezadovoljen z delom vlade oziroma praktično vseh služb".

Rusija ima v Gruziji veliko težke vojaške mehanizacije, ki naj bi jo po napovedih Kremlja začeli umikati ta teden. © Reuters

 
"Zmago bomo razglasili, ko bo obnovljen Chinvali"
Povedal je tudi, da bodo zmago lahko razglasili, ko bo obnovljen Chinvali. Kokoiti je še dejal, da bo sestava nove vlade znana zelo kmalu, izbor kadrov pa je že v teku. "Vlado je treba pomladiti in mora delati učinkovito," je še povedal Kokoiti in dodal, da si želi vlade, ki bo delala "brez intrig" in za potrebe prebivalstva, ne pa za osebne koristi.

Rusija v Južni Osetiji namešča rakete?
Ruska vojska je v petek po poročanju tujih medijev v Južno Osetijo namestila več naprav za izstrelitev raket kratkega dosega tipa SS-21 severno od južnoosetijskega Chinvalija, kar pomeni, da bi lahko rakete dosegle Tbilisi. Anatolij Nogovicin je te obtožbe že zanikal. "V tem položaju za to ni bilo potrebe," je dejal.

Tudi predstavniki ZDA ne vidijo znakov umika
Predstavnik ZDA je novinarjem pred začetkom kriznega sestanka zveze Nato, ki se bo zgodil v torek, udeležili pa se ga bodo ministri za zunanje zadeve, povedal, da tudi oni za zdaj ne vidijo znakov ruskega umika.

Deček v mestu Chinvali si ogleduje slike poškodovanih hiš.

 

Humanitarna kriza

Nevladna ogranizacija Human Rights Watch (HRW) pa medtem opozarja na vedno večjo humanitarno krizo na prizadetih območjih. Izpostavili so tudi dejstvo, da naj bi tako ruske kot gruzijske vojaške enote med konfliktom nezakonito uporabljale orožje. Čimhitrejši umik oboroženih sil pa naj bi bil nujen tudi zaradi zaščite civilistov. Konflikt naj bi namreč popolnoma razdejal dele Gruzije in Južne Osetije, Združeni narodi pa opozarjajo, da je svoje domove izgubilo več kot 158.000 civilistov.

 
 

Na oblasti v Gruziji so politične pošasti, ki so pripravljene ubijati, da bi kompenzirale svojo povprečnost z uničenjem celotnega naroda.

Dmitrij Medvedjev

 
Na oblasti v Gruziji so politične pošasti
Ruski predsednik, ki se je danes prvič po začetku spopadov približal območju spora in priletel v mesto Vladikavkaz, je med govorom dejal, da to, "kar so storile gruzijske oblasti, presega človeški razum. Njihovih akcij ni mogoče pojasniti, še manj pa smejo ostati nekaznovane". Medvedjev, ki je še vedno trdil, da se ruske enote umikajo, se je v govoru osredotočil tudi na varnost in mir. "Kar zadeva varnost v regiji, ohranitev miru in stabilnosti v Južni Osetiji, sledimo odločni politiki. Storili bomo vse, kar je treba, in nihče ne sme imeti iluzij," je dejal.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.