Svet
11 ogledov

Mladić zavlačuje s polno paro

Ratko Mladić Reuters
Jutri bi moral Ratko Mladić spet stopiti pred sodnike v Haagu in se izreči o krivdi, a tega ne želi storiti, saj da njegovi odvetniki še niso imenovani.

Vojni poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić v ponedeljek ne želi stopiti pred sodnike haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in se ne bo izrekel o svoji krivdi, je povedal njegov srbski odvetnik Miloš Šaljić.

Kot je pojasnil, je Mladić s tem seznanil upravo zapora v Scheveningnu, pred sodniki pa ne želi nastopiti, ker njegovi odvetniki še niso imenovani. Zato ni mogel preučiti obtožnice in pripraviti zagovora. Če ga bodo "prisili", da pride pred sodnike, pa "se gotovo ne bo izrekel o krivdi", je dodal.

Sodišče bo vzelo na znanje nedolžnost

Sodišče se za prisilno privedbo verjetno ne bo odločilo. Po pravilih sodišča pa velja, da če se obtoženi ne izreče o krivdi, sodnik zabeleži, da se je izrekel za nedolžnega. Sodišče uradno sicer ni bilo seznanjeno z načrtovanim bojkotom.

Šaljić je še povedal, da je Mladić za svojega zagovornika predlagal njega in nekega ruskega odvetnika, sodišče pa ta predlog še preučuje. S haaškega sodišča so minuli petek sporočili, da bo Mladića v ponedeljek še naprej zastopal srbski odvetnik Aleksander Aleksić, ki mu ga je začasno določilo sodišče.

Stalnega odvetnika oziroma odvetnike, ki jih je za svoje branilce 23. junija predlagal Mladić, sodišče namreč še ni moglo potrditi, saj jih ni na seznamu odvetnikov, ki ga je sodišče predložilo Mladiću kot možne izbire. Sodišče zdaj preverja, ali izpolnjujejo pogoje, da bi ga lahko zastopali, odločitev pa naj bi sprejeli 1. avgusta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.