Svet
17 ogledov

Mohamed: "Ti je všeč moja zadnjica?"

Charlie Hebdo EPA
Francija zaradi objave karikatur preroka Mohameda v strahu.

Francija je za jutri napovedala zaprtje veleposlaništev, konzulatov, kulturnih centrov in mednarodnih francoskih šol v okoli 20 muslimanskih državah. Objava karikatur golega preroka Mohameda v satiričnem tedniku Charlie Hebdo je namreč sprožila nov val ogorčenja med muslimani. Šole v Tuniziji, kjer živi 30 tisoč Francozov, so sicer zaprte že od ponedeljka, šole in kulturni centri v Egiptu pa od danes.

Charlie Hebdo že tarča napada

Varnostni ukrepi pa niso strožji le po svetu, ampak tudi pred pisarnami tednika Charlie Hebdo, ki je bil tarča napadov že lanskega novembra, ko je objavil edicijo Sharia Hebdo. Tudi takrat so se spravili na preroka in ga predstavili kot "urednika" te izdaje. Pravega urednika tednika od takrat varuje policija.

Tokrat pa so na naslovnici natisnili karikaturo, ki prikazuje ortodoksnega juda, ki na vozičku potiska muslimana. Ob tem so zapisali: "Ne norčuj se.“ Muslimane pa so najbolj ujezile štiri karikature, ki so prikazovale Mohameda. Eno karikaturo je navdihnil film Jeana-Luca Godarda Contempt. Na njej goli prerok režiserja sprašuje, ali mu je všeč njegova zadnjica. Druga karikatura Mohameda prikazuje na vseh štirih, njegovo zadnjico pa prekriva zvezda. „Zvezda je rojena,“ je zapisano ob tej risbi. Tretja karikatura posnema naslovnico revije Closer. Ta je objavila fotografije gole Kate Middleton, Charlie Hebdo pa obljublja ekskluzivne posnetke golega in bradatega Mohameda.

Svoboda govora ali provokacija?

Revija, ki izhaja v 75 tisoč izvodih, je bila takoj razprodana. Njeno spletno stran pa so napadli hekerji in je že nekaj časa nedosegljiva. Svetovni verski voditelji se sicer bojijo, da bo zaradi karikatur po svetu izbruhnilo še več nasilja. Duhovnik v največji pariški džamiji je vernike zato pozval, naj ohranijo mirno kri. "Objava karikatur v teh časih v imenu svobode je neodgovorna,“ pa je izjavil Richard Prasquier, predstavnik francoske judovske skupnosti.

Tednikov urednik pa se brani, da se z enako vnemo norčujejo iz vseh religij in ekstremistov. Kot pravi, na ogenj ne prilivajo olja, ampak v imenu svobode govora na satiričen način komentirajo zadnje novice. "Za posmehovanje islamu ali veri na splošno ne bo nikoli pravi čas,“ je še izjavil urednik in tako zavrnil trditve, da je objava v tem trenutku še posebej provokativna.

Tudi francoski politiki niso enotnega mnenja glede objave karikatur. Medtem ko eni branijo odločitev revije, jo drugi kritizirajo. Francoski premier Jean-Marc Ayrault, ki je izrazil svoje neodobravanje objavi, pa na primer pravi, da lahko vsi, ki se čutijo prizadete, tednik tožijo.

Nasilju ni videti konca

V več muslimanskih državah se danes nadaljujejo protesti zaradi filma in karikatur preroka Mohameda, žaljivih do islama. Protesti danes med drugim potekajo v afganistanski prestolnici Kabul, Teheranu in Indoneziji, piše STA.

Protestirajo tudi v Pakistanu, kjer se je več kot tisoč demonstrantov v Islamabadu spopadlo s policisti. Ti so, da bi jim preprečili vdor v vladno četrt, kjer je med drugim ameriško veleposlaništvo, uporabili solzivec in gumijevke. Ponovitev res množičnih protiameriških protestov, kakršni so potekali minuli teden in jih je spremljalo nasilje, sicer pričakujejo v petek.

ZDA so sicer za jutri, ko bodo potekale tradicionalne muslimanske molitve, odredile zaprtje vseh svojih diplomatskih misij v Indoneziji, saj naj bi obstajala nevarnost "pomembnih demonstracij". Kot so pojasnili na ameriškem veleposlaništvu v Džakarti, to pomeni zaprtje misij v štirih indonezijskih mestih.

Avstralija je medtem svoje državljane v Indoneziji danes posvarila pred nevarnostjo petkovih protestov. V Džakarti so v ponedeljek na protestih zaradi spornega filma izbruhnili nasilni izgredi, ko so jezni protestniki metali zažigalne bombe proti ameriškemu veleposlaništvu. 12 ljudi, večinoma policistov, je bilo pri tem ranjenih.

Komentarjev 1
  • primorka 17:16 20.september 2012.

    Kakšen cirkus zaradi ene ri..i !