Svet
2 ogledov

Morilci Politkovske morajo pred sodišče

Politkovska je veljala za ostro kritičarko ruskega predsednika Vladimirja Putina Žurnal24 main
Britanski The Times je objavil odprto pismo, v katerem več kot 60 svetovno znanih osebnosti zahteva, da morilce ruske novinarke privedejo pred roko pravice.

V pismu pozivajo svetovne voditelje, naj naredijo vse, da bi zaščitili delo novinarjev na konfliktnih območjih. "Rusko vlado pozivamo, da v skladu z mednarodnimi standardi pred roko pravice privede tako tiste, ki so umorili Ano Politkovsko kot tudi tiste, ki so umor naročili. To dolgujemo spominu Ane, da zaščiti tiste, ki si še vedno upajo spregovoriti na glas v dobrobit tistih, ki jih nihče ne želi poslušati," je med drugim zapisano v pismu.

Med podpisniki so med drugim Nobelov nagrajenec za mir Desmond Tutu, britanski dramatik Harold Pinter, ameriška igralka Susan Sarandon in francoski mislec Bernard-Henri Levy. Pismo sta podpisali tudi vdovi nekdanjega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka in novinarja Daniela Perla, ki je bil ubit v Pakistanu leta 2003, Marina Litvinenko in Mariane Pearl.

Ubili so jo na njenem domu, ko se je vračala z nakupov. © EPA

 
Pismo so objavili dan pred prvo obletnico smrti Politkovske, ki je veljala za ostro kritičarko ruskega predsednika Vladimirja Putina in je opozarjala na kršitve človekovih pravic v Čečeniji. Neznani storilec je novinarko ustrelil 7. oktobra lansko leto v bloku, v katerem je stanovala, ko se je vračala z nakupov. Preiskava njene smrti pa je bila deležna ostrih krtitik, saj za umor ni bil obsojen še nihče.

Ana Politkovska, rojena leta 1958, je bila ena najbolj uglednih ruskih novinark, poznana predvsem po svojem kritičnem pisanju o vojni v Čečeniji, v katerem je ostro opisovala tako grozodejstva ruskih vojaško-policijskih enot kot nasilje čečenskih paravojaških organizacij.

Bila je tudi pogajalka pri reševanju talcev v napadu čečenskih skrajnežev na moskovkso dvorano Dubrovka leta 2002.
O ugrabitvi v Beslanski šoli dve leti pozneje, ko je bilo v spopadih med pripadniki ruske posebne enote in čečenskimi teroristi ubitih 332 talcev, ni poročala. Zaradi zastrupitve je namreč ležala v bolnišnici. Mnogi so prepričani, da so jo že takrat poskušali umoriti. Zaradi svojega pisanja je bila večkrat v nemilosti ruskih oblasti.

Za svoje novinarsko delo je prejela številne mednarodne nagrade, med drugim nagrado pogum v novinarstvu, ki jo podeljuje Mednarodna fundacija ženskih medijev.
Organizacija Amnesty International jo je leta 2001 nagradila za poročanje o » filtracijskih taboriščih « za čečenske upornike, pred dvema letoma pa je dobila nagrado Olofa Palmeja za človekove pravice.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.