Svet
5 ogledov

Nad protestnike s solzivcem

Kosovo Reuters
Kfor je začel odstranjevati barikade na mejnih prehodih na severu Kosova, ki so jih postavili kosovski Srbi. Protestnike razgnali s solzivcem. Srbski predsednik miri.

Okoli 150 Srbov je skušalo zaustaviti Kforjeve enote, ki so začeli odstranjevati barikado v bližini Brnjaka. Kfor jih je razgnal s solzivcem. Pri tem naj bi bilo lažje ranjenih osem pripadnikov Kforja. Zaradi poškodb naj bi pomoč poiskalo tudi več kot deset kosovskih Srbov.

Potem ko so pripadniki Kforja razgnali protestnike, so začeli postavljati zaščitni kordon med njimi in barikado ter jo začeli odstranjevati.

Srbski predsednik Boris Tadić je kosovske Srbe pozval naj ostanejo mirni, Nato pa naj se izogne uporabi sile. "Lokalni (srbski) voditelji bi morali delati le v najboljšem interesu ljudi," je rekel Tadić. "Nekateri politični voditelji izrabljajo razmere za svoje načrte pred prihajajočimi volitvami. Pod nobenim pogojem se ljudje na severu Kosova ne smejo zateči k nasilju, saj bi to vodilo v pogubo." Srbska vlada je zagotovila, da je v stalnem stiku z Natom, Evropsko unijo in Združenimi narodi.

Dogovora niso dosegli

Predstavniki kosovskih Srbov v sredo niso dosegli dogovora s Kforjem o odstranitvi cestnih barikad do omenjenih mejnih prehodov, saj naj bi Kfor tudi zahteval, da svobodo gibanja zagotovijo tudi misiji EU na Kosovu, Eulex.

Kfor je v torek kot zadnji rok tamkajšnjim Srbom, da sami odstranijo barikade, določil sredo zvečer.

Komentarjev 1
  • privat 12:16 20.oktober 2011.

    kdo poveljuje tem kforju?? Kaj je toliko zabit ali podplačan da nič neradijo!!Umirit razmere v 24 urah ne pa se igrati z čoveškimi življenji...