Svet
11677 ogledov

Nato v skrbeh zaradi Belorusije

Aleksander Lukašenko Profimedia
Skrbi, da Belorusija pripravlja teren, da bi v Ukrajino poslala svojo vojsko, naraščajo.

"Beloruska vlada pripravlja teren, da bi upravičila belorusko ofenzivo proti Ukrajini in skorajšnjo namestitev ruskega jedrskega orožja v Belorusiji," je za britanski The Guardian dejal neimenovani visoki predstavnik Natove obveščevalne službe. "S tem ne mislim, da bodo jutri v Belorusiji namestili jedrsko orožje. Kar hočem povedati, je, da so sprejeli politične odločitve, ki jim to omogočajo, če se za to odločijo," je dodal. V zvezi Nato naj bi zaradi tega bili zaskrbljeni.

Ukrajinske oblasti so že večkrat opozorile, da bi se Belorusija lahko pridružila vojni. Belorusija je ruskim silam dovolila dostop do svojega ozemlja, do zdaj pa Nato nima trdnih dokazov, da bi v vojni neposredno sodelovali tudi beloruski vojaki.

Mariupol Video Svet Pogled na apokalipso s ptičje perspektive

Vir, ki je želel ostati neimenovan, je dejal, da so ukrajinske sile v zadnjem obdobju uspešno preprečile napredovanje ruske vojske, na drugi strani pa ruski predsednik Vladimir Putin ni pokazal pripravljenosti za umik. "Če nismo še v pat položaju, se mu pa hitro približujemo. Dejstvo je, da nobena stran nima premoči nad drugo," je dodal.

Takšen položaj pa pomeni, da bo boj dolg in da bo imel za posledico veliko število mrtvih in gromozansko škodo.

Ukrajinski pogajalec Mihail Podoljak je za BBC dejal, da je zaradi ukrajinske vzdržljivosti prišlo do spremembe v pogovorih med obema državama. Predsednik Volodimir Zelenski je za BBC Newshour dejal, da Rusija ne misli resno z mirovnimi pogovori. Vnovič je pozval ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj se nemudoma srečata na mirovnih pogovorih, saj je to "edina možnost, da Rusija zmanjša škodo zaradi lastnih napak".

Ujeti pod ruševinami Svet Video: Nadzorne kamere posnele raketni napad na trgovski center

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 13:20 22.marec 2022.

    ZDA bo lahko v skrbeh, ko bo EU začela misliti s svojo glavo

  • Avatar Ferenc
    Ferenc 12:33 22.marec 2022.

    Če jim je Zahod že nabil sankcije in kazni za te dogodke, mogoče razmišljajo v smeri, da naredijo nekaj, da ZDA in VB ne sortiramo spet med lažnive

  • marko256 07:58 22.marec 2022.

    Putina bodo sami rusi odstrelili pa še kakšnega zraven, pa bo mir.