Svet
111872 ogledov

Padajo kot hruške: poglejte, koga ciljajo ukrajinski ostrostrelci!

ostrostrelec Ukrajina Reševalni pas/Twitter
Vojna v Ukrajini je zahtevala že na tisoče žrtev. Med njimi so pomembni poveljniki.

Ruska invazija na Ukrajino se je prevesila v četrti teden. Napadalci na severu skušajo zavzeti Kijev in Harkiv, na jugu se še vedno trudijo z ofenzivami za povezavo okupiranega Krima in separatističnih republik Lugansk in Doneck.

Pozornost vojaških analitikov je poleg očitne slabe bojne pripravljenosti ruskih oklepnih enot požela nenavadno uspešna taktika ukrajinskih sil pri targetiranju pomembnih posameznikov. Ukrajinci so namreč sporočili, da so doslej ubili kar pet ruskih generalov. 

Ujeti pod ruševinami Svet Video: Nadzorne kamere posnele raketni napad na trgovski center

Padli so generalmajor Andrej Kolesnikov, generalmajor Andrej Suhovetski, generalmajor Vitalij Gerasimov, generalmajor Oleg Mitjaev in generalpolkovnik Andrej Mordovičev.

"To je zelo nenavadno. Gre za precej izkušene generale," je za CNN dejal upokojeni ameriški general David Petraeus, sicer tudi bivši šef Cie.

David Petraeus | Avtor: Epa Epa

"Gre za posledico dejstva, da so ruske komunikacije motene. Ukrajinci so motili njihove varne frekvence, tako da so prešli na radijski kanal, ki pa ga je mogoče precej enostavno blokirati. Na fronti so poskušali z Moskvo komunicirati tudi z mobilnimi telefoni, toda Ukrajina je blokirala vse ruske signale. Sedaj Rusi dobesedno kradejo mobilne telefone ukrajinskih civilistov, da bi lahko komunicirali med seboj," je pojasnil Petraeus.

"Zgodi se naslednje ... Kolona se ustavi. Nepotrpežljiv general sedi nekje zadaj v svojem oklepnem vozilu. Odpravi se na čelo kolone. To se dogaja tudi zato, ker nižji častniki ruske vojske niso samoiniciativni, ampak čakajo na ukaze. Ko se general odpravi na začetek kolone, jih ukrajinski ostrostrelci zlahka prepoznajo in izločijo. Ukrajinci imajo odlične ostrostrelce," je dodal v zalivskih vojnah preizkušeni general.

Dimitrij Peskov Vladimir Putin Svarila iz Kremlja Svet "Za Evropejce bo težko!"

Štiri smrti generalov so bile potrjene s strani neodvisnih poročevalcev, le za enega se še čaka tovrstna potrditev. Izmed padle peterice je bil najbolj znan Mordovičev, večkrat odlikovani general s tremi zvezdicami.

Ukrajinska vojska je v petek sporočila, da je bilo ubitih 14.200 ruskih vojakov, vendar te številke ni mogoče neodvisno preveriti. Ruska stran o žrtvah med svojimi vojaki ne poroča.

Komentarjev 71
  • Barbara_Clark 10:10 19.april 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • optimist11 17:50 30.marec 2022.

    Nobene informacije ni o kanadskem ostrostrelcu, ki bi naj bil strah in trepet za Ruse. Tuje časopisne hiše so pisale , da so ga Rusi lepo pričakali in da na vse že gleda iz "višine".

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 10:53 22.marec 2022.

    Žurnalovci a imate morda tudi kak dokaz za te neumnosti, ki jih pošete. Očitno ta pisunček ni služil niti vojaškehga roka, kaj šele da bi ibl vsaj malo seznanjen z vojaško taktihko in metodiko. Res vam ni potrebno vse kar ...prikaži več najdete prepisati in objaviti. Preveč pa gleda ameriške akcijske filme o ostrostrelcih...

Sorodne novice