Svet
10 ogledov

Nemiri se širijo po Švedski

Izgredi na Švedskem
1/5
Reuters
Nemiri v predmestjih Stockholma, kjer živijo večinoma priseljenci, so se nadaljevali že šesto noč zapored. Tudi tokrat so izgredniki zažigali avtomobile, čeprav so bili izgredi po podatkih oblasti manjši kot prejšnje noči. Prvič so se nemiri razširili tudi v druga švedska mesta.

V revnih predmestjih, kjer živijo večinoma priseljenci, so mladi zažigali avtomobile, ponekod pa tudi zgradbe.

Po podatkih oblasti so do petka prijeli 29 oseb, ki jih med drugim sumijo podtikanja požarov. Po besedah tiskovnega predstavnika policije Larsa Byströma je petkova noč v primerjavi s predhodnimi sicer minila dokaj mirno, agencija dpa povzema njegovo izjavo za spletno izdajo časnika Dagens Nyheter.

Policija na noge dvignila mlade priseljence

Policiji v Stockholmu so v petek na pomoč priskočili posebej izurjeni policisti iz Göteborga in Malmöja, kjer so pred leti že bili priča podobnim nemirom.

Nasilje je sprožil dogodek, ko je policija ustrelila in ubila 69-letnega prebivalca predmestja Husby, ki je pred tem v javnosti kolovratil z mačeto, nato pa pobegnil v svoje stanovanje. Policisti so ga po lastnih navedbah ustrelili v samoobrambi. Poznavalci ocenjujejo, da je njegova smrt zanetila jezo med mladimi priseljenci, ki menijo, da so žrtve policijskega nasilja.

Komentarjev 2
  • Boschtjan Zupanchich 16:27 26.maj 2013.

    če bo pri nas počilo, bo po mojem mnenju približno tko kot je v Bostonu nedavno nazaj : BAAAAAMMMMMMMMMM ;)

  • privat 09:11 26.maj 2013.

    zakon "vsi drugačni,vsi enakopravni"...se je treba držati..kaj šele ko pri nas poči??