Svet
1837 ogledov

Eksplodirala kemična tovarna

poplave Teksas Houston
1/6
EPA
Ker je tovarna ostala brez hlajenja, morebitnega požara ni mogoče preprečiti.

Po poročanju medijev sta odjeknili dve eksploziji, z območja pa se dviga gost, črn dim. Podjetje je iz tovarne že v torek evakuiralo vse delavce, prav tako so evakuirali vse prebivalce v radiju približno 2,4 kilometra. V tovarni izdeljujejo perokside, ki se uporabljajo v proizvodnji izdelkov iz plastičnih mas in barv. Po pričakovanjih naj bi ognjene zublje, ki bi lahko izbruhnili ob toplejših temperaturah, omejili na območje tovarne.  

Iz kemične tovarne Arkema, ki leži blizu poplavljenega ameriškega mesta Houston, so že v torek sporočili, da se bojijo, da bi v prihodnjih dneh lahko tovarna eksplodirala ali zagorela. Med močnim deževjem, ki ga je prinesel orkan Harvey, je tovarna v Crosbyju ostala brez hlajenja, tako da morebitnega požara ni mogoče preprečiti, poroča britanski BBC.

Tovarno so še pred prihodom Harveya do ameriške zvezne države Teksas v petek zaprli, vendar pa je zaradi velike količine padavin območje poplavljeno, nima pa niti elektrike, so sporočili iz tovarne. Poplavljeni so tudi rezervni generatorji.

Po navedbah BBC je v orkanu, ki so ga spremljali tudi močni sunki vetra, doslej umrlo najmanj 33 ljudi. Po potrjenih podatkih jih je sicer umrlo najmanj 22.

Harvey hujši od Katrine

Po podatkih ameriških vremenoslovcev je orkan medtem že oslabel v tropsko nevihto, vendar pa še vedno prinaša močno deževje nad vzhodni Teksas in zahodno Louisiano. Guverner Teksasa Greg Abbott je v sredo posvaril, da bodo posledice Harveyja, ki se je kot tropska nevihta zdaj premaknil na mejo med Teksasom in Louisiano, precej večje od posledic, ki jih je povzročil orkan Katrina v New Orleansu in okolici pred 12 leti ali pa orkan Sandy, ki je leta 2012 opustošil vzhodno obalo ZDA. Škoda naj bi presegla 120 milijard dolarjev, koliko je znašala škoda po Katrini. 

Poplave v Houstonu Ganljivo Svet Rešena zaradi trupla svoje mame

Abbott je še povedal, da so zaenkrat v zasilnih zatočiščih v Houstonu nastanili okoli 8500 ljudi, ki so jih rešili iz poplavljenih domov. Opozoril je, da se bo verjetno število smrtnih žrtev še povečalo, saj še vedno niso iz najhujšega. "Še vedno rešujemo življenja," je dejal tudi direktor zvezne agencije za izredne razmere (Fema) Brock Long.

Pri reševanju sodeluje okoli 14.000 pripadnikov teksaške nacionalne garde, skupno pa naj bi vpoklicali še dodatnih 10.000 vojakov, tudi iz drugih zveznih držav, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izboljšanja ne bo še nekaj dni

Long je še povedal, da so pri Femi že zabeležili 210.000 gospodinjstev, ki potrebujejo oz. bodo potrebovala zvezno pomoč. Za nujno pomoč so pri tej agenciji že namenili 37 milijard dolarjev.

Položaj se očitno ne bo izboljšal še nekaj dni. Meteorologi še naprej napovedujejo dodatne obilne padavine, čeprav so že zdaj rekordne.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice