Svet
7 ogledov

Obama prvič v Afganistanu

Predsedniški kandidat demokratov Barack Obama ima za sabo še enega vplivnega obl Žurnal24 main
Ameriški demokratski predsedniški kandidat Barack Obama je nenapovedano obiskal ameriške vojake v Afganistanu.

Do prvega obiska Baracka Obame v tej državi prihaja manj kot štiri mesece pred predsedniškimi volitvami v ZDA, po Afganistanu pa naj bi se ustavil še v Iraku. Senator iz Illinoisa je pripotoval v Kabul v spremstvu senatorjev iz Rhode Islanda in Nebraske, Jacka Reeda in Chucka Hagela. Oba senatorja se omenjata kot kandidata za podpredsedniško mesto.

 

Govora pred Brandenburškimi vrati ne bo

Obama med četrtkovim obiskom v Nemčiji ne bo govoril neposredno pred Brandenburškimi vrati, kot je sprva želel, temveč pred Slavolokom zmage nedaleč stran. Govor pred Brandenburškimi vrati ni bil po volji kanclerki Angeli Merkel. Prizorišče, s katerega je Ronald Reagan leta 1987 sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova pozval k padcu berlinskega zidu, naj bi bilo namreč tradicionalno namenjeno ameriškim predsednikom in ne predsedniškim kandidatom.

Obama je v Afganistanu obiskal ameriške vojake, ki so nastanjeni v tej državi. Pred dnevi je napovedal, da bo v primeru zmage na predsedniških volitvah preusmeril ameriško zunanjo politiko z Iraka na Afganistan. Kot je dejal, bo zanj prva prioriteta boj proti teroristom v Afganistanu in Pakistanu, zato med drugim namerava v Afganistan poslati 7000 novih vojakov. Po drugi strani načrtuje umik ameriških bojnih enot iz Iraka, in sicer v 16 mesecih, potem ko bo prisegel kot predsednik ZDA.

Obama je v Afganistan pripotoval tik pred začetkom napovedanega prvega obiska Evrope in Bližnjega vzhoda. Zaenkrat je znano le, da bo obiskal Nemčijo, Francijo, Veliko Britanijo, Izrael, Zahodni breg in Jordanijo. Danes je postalo očitno, da bo obiskal tudi Irak.

Brown za zmanjšanje vojakov v Iraku
V Bagdadu se danes na nenapovedanem obisku mudi britanski premier Gordon Brown. Sestal se je z iraškim vodstvom in po srečanju ponovil, da bo Velika Britanija zmanjšala število svojih vojakov v Iraku. "Naš namen je zmanjšati število vojakov, vendar pa za to ne bom postavil nobenega umetnega urnika," je dejal. Na območju iraške Basre je nameščenih 4000 britanskih vojakov. Sprva je London nameraval že v začetku leta zmanjšati to število na 2500, a mu varnostne razmere na terenu tega niso omogočile.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.