Svet
3488 ogledov

Obeta se velik preboj, Rusi že utrjujejo to mesto

Herson Ukrajina vojak Profimedia
V naslednjih dneh gre pričakovati intenzivne premike na frontni črti.

Rusija se na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil. V ta namen je med drugim okrepila obrambne položaje v okolici pristaniškega mesta Mariupolj na jugu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S tem si želi preprečiti hitro napredovanje ukrajinskih sil v primeru preboja fronte, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Mariupolj, ukrajinsko pristaniško mesto blizu meje z Rusijo, je bil za Moskvo pomemben strateški cilj, zaradi svoje bližine polotoku Krim. Od začetka vojne so ga ruske sile neusmiljeno obstreljevale, do maja, ko je padlo v roke Moskve, pa je umrlo na tisoče civilistov.

Nedavni satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar kažejo, da se tri množična grobišča v bližini Mariupolja v krajih Stari Krim, Manhush in Vinoradne od pomladi nenehno povečujejo.

Britanska nevladna organizacija Center za informacijsko odpornost (CIR) je za BBC analizirala posnetke Starega Krima in ugotovila, da je bilo od junija, ko so nazadnje analizirali posnetke tega območja, tam izkopanih 1500 novih grobov. Iz tega sklepajo, da je bilo od začetka vojne tam izkopanih več kot 4600 grobov. Ukrajinski uradniki medtem opozarjajo, da je bilo v bojih v Mariupolju ubitih najmanj 25.000 ljudi.

V središču bojev Bahmut in Herson

Medtem v vzhodnih regijah Lugansk in Doneck ter v južnem predelu države okrog Hersona še naprej potekajo ostri boji. Prizori vsakodnevno obkrožijo splet in svet. Na jugu so Ukrajinci uspešni, na vzhodu, okrog Bahmuta, pa imajo pobudo na bojišču Rusi.

Napetosti na Kosovu, Rusija obtožuje Zahod

Rusko zunanje ministrstvo je danes izrazilo zaskrbljenost glede razmer na Kosovu in obtožilo Zahod, da tamkajšnjo situacijo stopnjuje v smeri neposrednega konflikta. EU so pri tem kritizirali kot nesposobno rešiti odprta vprašanja, medtem ko naj bi Beograd deloval konstruktivno.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je v izjavi menila, da oblasti v Prištini "namerno razvnemajo napetosti" na Kosovu. Zahod po njenih besedah ne sprejme nobenih učinkovitih korakov za ustavitev teh provokacij, s čimer da "namerno stopnjuje situacijo v smeri neposrednega konflikta".

Evropska unija, ki naj bi posredovala v dialogu med Beogradom in Prištino, je "bodisi nepripravljena ali pa nesposobna rešiti vprašanje," je še dejala. Beograd po drugi strani po njenem prepričanju izkazuje konstruktiven pristop, češ da se zavzema za dialog in uresničitev obstoječih dogovorov, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Napetosti med Beogradom in Prištino so se znova okrepile, potem ko se je minuli teden iztekel rok, ki ga je kosovska vlada določila za uresničitev odločitve o zamenjavi srbskih registrskih tablic, ki jih uporabljajo Srbi na Kosovu, za kosovske registrske tablice.

Komentarjev 21
  • Idioti 00:17 09.november 2022.

    Zakaj ne pišete o Poljskem bataljonu , ki se je uprl , da ga nacisti pošljejo v klavnico Rusom in so postrelili vse navzoče naciste . Pa so nacisti potem prišli v večjem številu ,pa se je začel medsebojni spopad ...prikaži več , ki so ga zopet dobili Poljaki . No potem so pa nacisti, ko so se Poljaki zbrali na kosilu na njih zmetali bombe in jih likvidirali !

  • Idioti 00:12 09.november 2022.

    Takšne traparije lahko piše samo ameriški podrepniški pizdun in izdajalec Slovanov ! UA ne morejo več prdnit , ne pa da bodo šli v ofenzivo. Počakte še mal da vse zmrzne , pa boste lahko pisal , kako UA brani ...prikaži veči z zadnjimi močmi Kiev !

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 17:00 08.november 2022.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ

Sorodne novice