Svet
20 ogledov

OI 2012: najdražje kolajne v zgodovini

olimpijske medalje EPA
Kljub recesiji bodo letošnje kolajne na olimpijskih igrah najdražje v zgodovini. Za njihovo izdelavo so porabili kar osem ton zlata, srebra in bakra, tehtale pa bodo po skoraj pol kilograma. Shranjene so v utrdbi Tower of London.

Zlato, srebro in baker so nakopali v rudnikih v Mongoliji in ameriški zvezni državi Utah. Britanski umetnik David Watkins je zasnoval kolajne s podobo grške boginje zmage Nike, medalja bo vsebovala šest gramov zlata, težka pa bo 410 gramov, poročajo svetovni mediji.

S tem se bodo letošnje kolajne uvrstile tudi med najtežje; odtehtale so jih le tiste v Vancouvru leta 2010, ki so tehtale 576 gramov, medtem ko so kolajne v Pekingu leta 2008 tehtale le 200 gramov.

Vsak izdelan kos so temeljito pregledali, ali ima kakšno napako. "Če odkrijemo kakršnokoli napako, kolajno takoj zavržemo," pravi Fergus Feeney, tehnični direktor podjetja Royal Mint, kjer so izdelali kolajne, sicer pa izdelujejo britanski denar. V širino medalje merijo 8,5 centimetra, debele pa so sedem milimetrov.

Shranjene v utrdbi Tower of London

Drugega julija so kolajne iz tovarne prepeljali v utrdbo Tower of London, kjer so strogo varovane. Shranjene so skupaj z britanskimi kraljevimi dragulji. "Že stoletja so v Tower of London shranjeni največji državni zakladi, torej ni nobenega boljšega svetišča za kolajne," pravi londonski župan Boris Johnson.

Kolajne bodo na plan prinesli šele, ko bodo znani njihovi dobitniki.

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 17:57 25.julij 2012.

    Po insajderskih informacijah in samih napovedi "tajnih služb", bodo verjetno tudi nepozabne.Verjetno bo na koncu olimpijskih iger izveden teroristični napad, ki bo izgovor za napad na Iran. Izveden naj bi bil takoimenovani false flag attack, ki ga bodo izvedli ...prikaži več CIA, MI6 in vse te ostale agencije, ki služijo bankirjem oz sivim možem iz ozadja oz lastnike svetovnega kapitala-bank...