Svet
277 ogledov

Omrežje 5G prinaša revolucijo tudi v kmetijstvu

Huawei 5G
1/4
Epa
Tehnologija 5G nam obljublja izjemno hitrost prenosa podatkov, boljšo odzivnost in zmogljivost, kar bo precej spremenilo naša življenja. Tudi do stokrat hitrejša, kot trenutna 4G generacija mobilnega omrežja bo omogočila boljšo in hitrejšo komunikacijo med napravami in serverji, kar je idealno za prenos podatkov s senzorjev in dronov. S tem se odpirajo vrata za nadaljnji razvoj vseh vrst rešitev, med drugim tudi v bolj tradicionalnih panogah, kot je kmetijstvo.

Analitiki napovedujejo, da bo 5G pretresla kmetijstvo in pospešila razvoj t. im. pametnega kmetijstva, ki prinaša prihranke, poenostavlja in izboljšuje pridelavo ter tudi zmanjšuje vplive na okolje.

Droni na poljih

Po svetu tako teče že vrsta pilotnih projektov možne uporabe 5G tehnologije v kmetijstvu in tudi v Sloveniji ne zaostajamo. Še najdlje so razviti molzni roboti, razvijamo tudi sisteme avtonomne navigacije robotov za trajne nasade, ki bodo škropili brez človeške pomoči, tudi pametni traktorji niso izjema. Čebelarska zveza je v sodelovanju s Šolskim centrom Celje in podjetjem Medijska produkcija Almedia na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA javnosti predstavila pilotni projekt Čebelarjenje VR/Beekeeping VR, aplikacijo navidezne resničnosti, ki trenutno služi predvsem za izobraževalne namene. Z novo tehnologijo 5G pa bi jo lahko še nadgradili.

Na Nizozemskem droni, opremljeni s 5G tehnologijo, pomagajo izboljšati pridelavo krompirja, na Japonskem pa s senzorji uravnavajo temperaturo in slanost vode v gojilnicah ostrig. Tudi pametni čebelnjaki, ki spremljajo zdravstveno stanje panja in čebel, so že realnost. V njih so nameščeni senzorji, ki zbirajo bistvene podatke, kot so temperatura, vlažnost, gibanje čebel in lokacija panja, ki jih nato lahko pošljejo v analizo ter s tem pomagajo čebelarjem pri vzdrževanju zdravih čebeljih družin, ki so nujen člen v verigi pridelave hrane.

Gorenjska 23.08.10, APRIL 2003, KMETIJSTVO, TRAKTOR, CISTERNA, SPOMLADANSKO GNOJ | Avtor: Gorenjska 23.08.10, APRIL 2003, KMETIJSTVO, TRAKTOR, CISTERNA, SPOMLADANSKO GNOJ Gorenjska 23.08.10, APRIL 2003, KMETIJSTVO, TRAKTOR, CISTERNA, SPOMLADANSKO GNOJ

Manj človeškega dela

Nova tehnologija 5G omogoča zbiranja podatkov na daljavo, kar je zelo dobrodošlo za velika kmetijska posestva, ki jih je težko nadzorovati. S pomočjo tehnologije bi se namreč namakalni sistemi vklopili v najbolj optimalnem delu dneva, živina pasla na prehransko najbolj optimalnih območjih, količina gnojil pa bi bila pametno razporejena.

V tej smeri na Kitajskem pospešeno razvijajo in preskušajo rešitve za pametno kmetijstvo. Moči sta združila razvijalec tehnoloških rešitev za kmetijstvo XAG in telekomunikacijski velikan Huawei, ki skupaj raziskujeta potencial tehnologije 5G, umetne inteligence in računalništva v oblaku. S pomočjo dronov tako že zbirajo meteorološke podatke in analizirajo tla v realnem času ter zajemajo visokokakovostne posnetke polj iz zraka. S tem kmetom nudijo bolj znanstveni pristop k upravljanju polj in pripomorejo k prihrankom ter zgodnjemu odkrivanju bolezni in škodljivcev. Ogromne količine podatkov, ki jih zberejo, v kombinaciji z umetno inteligenco in globokim učenjem izkoristijo druge avtomatizirane kmetijske naprave, za sejanje, odmerjanje gnojil, škropiv, ter tako vse bolj nadomeščajo človeško prisotnost na poljih.

Krave že uporabljajo 5G

Med podjetji, ki testirajo 5G v panogah, ki ne sodijo v t. im. tehnološki balon, je Cisco. Na treh podeželskih lokacijah tako kmetom omogoča dostop do 5G tehnologij za pametno kmetijstvo. Med napravicami, ki jih preskušajo v projektu 5G RuralFirst v Veliki Britaniji, so ovratnice za krave molznice in ušesne oznake, ki spremljajo vedenje in zdravje živali. Naprave v sistem prenašajo biometrične podatke o živalih in tako kmetu dnevno pomagajo spremljati čredo na daljavo. Zbrane podatke o prehranjevalnih in spalnih navadah lahko posredujejo veterinarjem in nutricionistom, ki se lažje odločajo o nadaljnjih ukrepih.

Kmetijstvo, krave, živali, hlev, kmetica | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

Poleg stalnega nadzora nad živino, 5G pametne ovratnice z brezžično komunikacijo prek robotske napravo prispevajo tudi k avtomatizaciji molže. Ko je krava pripravljena, se približa vratom prostora za molžo, ki se samodejno odprejo, robotska naprava pa preko „osebne izkaznice“ prepozna vsako kravo in jo tako natančno lahko prisesa na molznik. V državno financiranem kmetijskem inovacijskem centru Agri-EPI Centre poleg omenjenih ovratnic uporabljajo še vrsto drugih tehnologij, vključno z avtomatskimi krtačami, ki se vrtijo, ko se krave drgnejo obnje, senzorsko vodene zastore, ki se odstirajo glede na vreme, in pametni sistem hranjenja, ki samodejno dostavlja hrano v hlev.

Vse to je kmetom dostopno že zdaj, a 5G ima še veliko večji potencial. Združena z umetno inteligenco in računalništvom v oblaku napoveduje nove prijeme za kmetijstvo, kot so video nadzor v živo, daljinska diagnostika in ukrepanje na kraju samem. Vsa množica zbranih podatkov prek senzorjev pa prinaša več sledljivosti in varnosti v prehransko verigo ter krepi zaupanje potrošnikov.

Komentarjev 1
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 19:22 27.september 2019.

    5G omrežje hitra smrt za otroke, čebele in ptice. Ko so v Hagu na Nizozemskem poizkusno zagnali 5G je v parku takoj popadalo 297 mrtvih ptic. Céline Fremault, ministrica vlade regije Bruselj pristojna za stanovanja, kakovost življenja, okolje in energijo ...prikaži več je izjavila za revijo L'Echo: "Ne morem pozdraviti takšne tehnologije, če se ne upoštevajo sevalni standardi, ki morajo varovati državljana, 5G ali ne. Prebivalci Bruslja niso morski prašički, katerih zdravje lahko prodajamo z dobičkom.