Svet
17 ogledov

Pahor Izraelu svetuje pogum in politično voljo

Borut Pahor, Benjamin Netanjahu Reuters
Premier Pahor, ki je na tridnevnem in prvem uradnem obisku v Izraelu, je kolegu Netanjahuju dejal, da bosta za povabilo Palestincem k pogovorom potrebna pogum in dobra politična volja. Več pozornosti sta premierja namenila tudi gospodarskemu sodelovanju.

Premier Borut Pahor, ki je na tridnevnem uradnem obisku v Izraelu, in njegov izraelski kolega Benjamin Netanjahu sta po uvodnih pogovorih v Jeruzalemu izpostavila pomen neposrednih dvostranskih pogajanj za reševanje spora med Izraelci in Palestinci. Pahor pravi, da bosta za obnovitev pogovorov s Palestinci na izraelski strani potrebna pogum in politična volja.

Ob začetku Pahorjevega obiska sta oba premiera kot zgleden primer dvostranskega dogovarjanja označila dogovor med Hrvaško in Slovenijo za rešitev mejnega spora z arbitražo.
Za Netanjahuja je, kot poroča STA, slovenska izkušnja pri reševanju mejnega vprašanja s Hrvaško "zelo poučna pri nalogi, ki nas čaka v odnosih z našimi palestinskimi sosedi". "Prepričan sem namreč, da ne obstaja nadomestek za neposredna pogajanja za reševanje sporov. Zato se želim nekaj naučiti iz vašega primera," je dodal.

"Moja izkušnja, ki jo lahko danes delim z vašim premierje, je, da bosta za povabilo Palestincem k dobronamernim pogovorom potrebna nekaj poguma in dobra politična volja," je po pogovorih povedal Pahor.

Borut Pahor, Benjamin Netanjahu | Avtor: Reuters Reuters
Poleg bližnjevzhodnega mirovnega procesa sta se premiera pogovarjala tudi o dvostranskih odnosih, pri čemer sta poudarek dala gospodarskemu sodelovanju. Kot potencialna področja za nadgradnjo gospodarskih vezi sta omenila visoko tehnologijo in turizem ter možnosti, ki jih ponuja koprska luka za izraelska podjetja.

Komentarjev 1
  • privat 03:29 26.julij 2011.

    Kaj so židje kaj dali g Pahor?? oni nikoli nič zastoj ne dajo...so pre pametni