Svet
8492 ogledov

Po izginotju deklice Danke prihajajo v javnost nove srhljive podrobnosti

pogrešana deklica pronadjime.mup.gov.rs
Je šlo za trgovino z ljudmi?

Mineva osmi dan iskanja otroka, za katerim se je 26. marca na Banjskem polju v Srbiji izgubila vsaka sled, ko je izginila materi izpred oči na dvorišču njihove stare družinske hiše.

Dveletno Danko Ilić iščejo že osem dni, po objavi posnetka z Dunaja, ki prikazuje deklico, ki je podobna pogrešanemu otroku, pa se je pojavil sum, da je bila deklica ugrabljena in prodana ter da so jo po načrtu uspeli spraviti iz Srbije.

Policija preverja vse informacije in namige, strokovnjaki pa so za srbski Kurir pojasnili, kako je videti celotna organizacija trgovine z otroki, če so Danko res prodali.

Danka Ilić | Avtor: Interpol Interpol
Marko Nicović, nekdanji šef beograjske policije, je povedal, da obstaja več možnosti, ko gre za ugrabitev in prodajo otroka. "Po vnaprej pripravljenem načrtu, s pomočjo predhodno zavarovanih lažnih dokumentov otroka in že razvitih shem, po katerih migranti prehajajo mejo, bi lahko ugrabitelji otroka odpeljali v drugo državo," je povedal.

Nicović pravi, da je v vse to verjetno vpletenih več ljudi. "Logistika je ključna stvar. Ne smemo izključiti možnosti, da so imeli ugrabitelji ponarejen potni list otroka, pa naj bo to s ponarejeno sliko deklice, ki je videti kot pogrešana, ali z že vnaprej izdelanim potnim listom s fotografijo Danke Ilić. To bo pokazala nadaljnja preiskava."

Dodal je, da so starši v tem trenutku ključni pri iskanju otroka.

Tudi milijon evrov za otroka

Varnostni strokovnjak Ratomir Antonović pa je za Kurir pojasnil, da je možno tudi, da je bil otrok nezakonito odpeljan iz Srbije.

"Mejo lahko prestopiš na dva načina, legalno in ilegalno, in moja domneva glede te deklice je, da je Srbijo zapustila ilegalno. Namreč, 99 odstotkov sem prepričan, da je šlo za vnaprej dobro organizirano ugrabitev," je dejal.

"Če je Danka otrok iz posnetka, ki je bil objavljen, in če je na Dunaju, je bila organizacija ugrabitve zelo dobra. Nedvomno gre za kriminalno združbo, ki trguje z otroki. Na žalost je ta posel zelo donosen in zadnjih nekaj let cveti," je pojasnil in dodal, da lahko cena za ugrabitev in prodajo otroka doseže tudi milijon evrov. "Pripravljena mora biti celotna logistika, pri organizaciji prevoza otroka sodeluje več ljudi. Zato so cene tako visoke."

Če bi dokazali, da je bila Danka Ilić žrtev trgovine z ljudmi, bi bila kazen za tiste, ki so sodelovali pri tem kaznivem dejanju, od pet do 20 let zapora.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Toma 19:19 02.april 2024.

    Jaz bi pa rad vedel kaj neki so z bagrom igrali?

  • tomi67 19:18 02.april 2024.

    Ker je kazen od 5 do 20 let, to efektivno pomeni 5 let, pa še to zelo malo možnosti, da koga dobijo. Denar ostane v vsakem primeru. Ko bi s tihotapci ljudi opravili na način, kot ruske varnostne službe s ...prikaži več teroristi, pa to ne bi več zgledalo tako mikavno.