Svet
5719 ogledov

Po šestih letih in pol bodo vendarle udarili po Mladiću

Ratko Mladić
1/6
Žurnal24 main
Njegova usoda bo znana konec novembra.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu bo razsodbo v primeru nekdanjega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića, ki je obtožen vojnih zločinov in genocida med vojno v BiH, objavilo 22. novembra, je danes sporočilo sodišče.

Svet Priznal, da je skrival Mladića
Sojenje Mladiću V beogradu Svet Vojaka ubita, ker sta videla Mladića

"Objava razsodbe bo v sredo, 22. novembra, ob 10. uri," je v sporočilu napovedalo sodišče. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug gre za prvostopenjsko razsodbo, na katero se bosta lahko pritožila tako tožilstvo kot obramba.

Sojenje Mladiću | Avtor: ICTY ICTY
Tožilstvo je konec lanskega leta v sklepni besedi za Mladića, ki se je prijel vzdevek Balkanski klavec, zahtevalo dosmrtni zapor. Utemeljilo je, da bi bila krajša kazen žalitev tako za žive kot mrtve žrtve in pravosodje. Mladićeva obramba je zahtevala oprostilno sodbo.

ratko mladić | Avtor: Reuters Reuters
Nedavno je srbska vlada na prošnjo Mladićeve obrambe in družine dala zagotovila za začasno izpustitev 74-letnega Mladića iz pripora haaškega sodišča zaradi zdravljenja.

Mladića so po 16 letih na begu prijeli 26. maja 2011 v Srbiji na domu njegovega sorodnika. Sojenje se je začelo maja 2012, končalo pa decembra lani. Mladić zanika vse obtožbe, ki ga v enajstih točkah bremenijo za genocid, zločine proti človečnosti in vojne zločine med vojno v BiH, med katero je med letoma 1992 in 1995 umrlo več kot 100.000 ljudi, 2,2 milijona pa jih je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove.

Na podlagi enake obtožnice so nekdanjega političnega voditelja bosanskih Srbov Radovana Karadžića marca lani obsodili na 40-letno zaporno kazen. Prizivni postopek v tem primeru še poteka.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 17:10 20.oktober 2017.

    Genocida tam ni bilo, je pa bil genocid muslimanov in ZDA podkupljenim U.N. v okolici, kjer so pobili 2500+ Srbov žensk in otrok ter se kasneje te isti muslimani vrnili v U.N. zaščiten območje kot da nič ni bilo. Pa ...prikaži več še U.N. je takrat skrito dostavljal orožje in medicinsko opremo Alijinim vojakom, CNN pa je imel nalogo demonizirati Srbe. Tako enostavno in svet se tega zaveda. Govorijo o mrtvih muslimanih, noben pa ne govori o zločinsko ubitih Srbih v regiji.

Sorodne novice