Svet
2764 ogledov

Poljaki bi ustregli Zelenskemu, a Američani se ne strinjajo

Ukrajina Kijev Volodimir Zelenski Profimedia
Medtem v Ukrajini še naprej potekajo hudi boji za Mariupolj, ki so ga ruske sile še naprej močno obstreljevale z letali in topništvom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponovno pozval Poljsko, naj Ukrajini na pomoč za soočanje z rusko agresijo pošlje bojna letala in tanke. Na videokonferenci s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo je opozoril, da bo ruska vojska ogrozila tudi sosede Ukrajine, ki so članice Nata.

Če partnerji Ukrajine ne bodo pomagali s tanki in letali, "potem obstaja velika nevarnost, da bo ruska vojska z raketami ogrozila ne le ozemlja naših sosed - Poljske, Slovaške, Madžarske, Romunije in baltskih držav, ampak bo to predstavljalo splošno vojaško grožnjo", je pozno v soboto na svoji spletni strani sporočil Zelenski.

Američani se ne strinjajo

Poljska je sicer pristala, da bi Ukrajini v zameno za ameriške lovce predala svoje mige, ki jih ima še iz sovjetskih časov in s katerimi so ukrajinski piloti navajeni leteti. A bi to naredila posredno, preko ameriškega oporišča v nemškem Rammsteinu, s čimer pa se niso strinjali Američani.

Ti tudi ne želijo biti neposredno vpleteni v konflikt, ker bi to lahko povzročilo neposredni spopad med ruskimi in Natovimi silami.

Boji za Mariupolj, Černigiv

Medtem v Ukrajini še naprej potekajo hudi boji za Mariupolj, ki so ga ruske sile še naprej močno obstreljevale z letali in topništvom, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tamkajšnji župan Vadim Bojčenko je Rusijo obtožil, da želi mesto povsem uničiti.

Ruska vojska napada brez usmiljenja vse prebivalce tega že močno poškodovanega mesta, kjer so številni prebivalci tudi ruskega porekla. "Nimajo namena zaščititi nikogar," je dejal Bojčenko v pogovoru za ukrajinsko tiskovno agencijo Unian. "Njihova naloga je, da enostavno izbrišejo mesto z obličja Zemlje, vključno z njegovimi prebivalci," je še dodal.

Podobno se po po ukrajinskih navedbah dogaja tudi na severu države v mestu Černigiv. Kot je sporočil tamkajšnji župan Vladislav Atrošenko, je mesto povsem uničeno. Ubitih je bilo okoli 200 ljudi. Polovica prebivalcev tega mesta na meji z Belorusijo pa je pobegnilo, je še dodal. Pred vojno je imelo to mesto okoli 285.000 prebivalcev.

Ne glede na hudo uničenje pa oba župana zatrjujeta, da predaje ne bo in da se bodo ukrajinski branilci borili do zadnjega, še poroča dpa.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 15
 • milan41 20:31 27.marec 2022.

  Rusi samo čakajo razlog , da jim pokažejo kako je , če se zajebavaš z Rusi !

 • Avatar Ferenc
  Ferenc 19:51 27.marec 2022.

  V spopadu Ukrajine in Rusije ni nič novega,...vidnejši člani NATO-a še vedno nasmejani do solz

 • Avatar Ferenc
  Ferenc 19:28 27.marec 2022.

  Z Orbanovo politiko se ne strinjam, a kar pove , pove naravnost. Tudi ko je Zelenskega imenoval "igralec"