Svet
50460 ogledov

Rusi razjezili še Japonce, možnost uporabe jedrskega orožja "vse bolj realna"

Vojna v Ukrajini Profimedia
Izvajajo vojaške vaje na ozemlju, ki naj bi bilo japonsko.

Rusija še naprej napada mesta po Ukrajini - danes so blizu mesta Lvov na zahodu, v bližini meje s Poljsko, odjeknile tri močne eksplozije. V Lvov je sicer v času vojne zbežalo veliko beguncev, tam se zadržujejo tudi številne novinarske ekipe ter diplomati. 

Oglasile so se sirene, ki opozarjajo na zračne napade, je na Facebooku sporočil regionalni guverner. Mesto z več kot 700.000 prebivalci je bilo sicer v zadnjih tednih relativno varno, če odštejemo bombardiranje vojaškega centra za usposabljanje blizu Lvova, kjer je umrlo 35 ljudi.

Ruska doktrina ne zahteva, da jedrsko orožje najprej uporabi sovražna država

Dmitrij Medvedjev, nekdanji predsednik Ruske federacije je medtem ponovno opomnil na možnost uporabe jedrskega orožja. Kot je pojasnil, ruska doktrina ne zahteva, da takšno orožje najprej uporabi sovražna država. 

"Imamo poseben dokument o jedrskem odvračanju. Ta dokument jasno navaja razloge, na podlagi katerih je Ruska federacija upravičena do uporabe jedrskega orožja. Prvi primer upravičene uporabe je situacija, ko Rusijo zadene jedrska raketa. Drugi primer je kakršna koli uporaba drugega jedrskega orožja proti Rusiji ali njenim zaveznikom. Tretji je napad na kritično infrastrukturo, ki bo ohromil naše jedrske odvračilne sile. In četrti primer je, ko je storjeno dejanje agresije proti Rusiji in njenim zaveznikom, ki je ogrozilo obstoj same države, tudi brez uporabe jedrskega orožja, torej z uporabo konvencionalnega orožja," je pojasnil Medvedjev in dodal, da obstaja "odločenost, da branimo neodvisnost, suverenost naše države, da nikomur ne damo razloga za niti najmanjše dvome, da smo pripravljeni dati dostojen odgovor na vsakršno poseganje v našo državo, njeno neodvisnost".

O jedrski grožnji v ruskem arzenalu je spregovoril tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki ga dolgo sploh ni bilo videti v javnosti. Utrpel naj bi infarkt, so pojasnili Rusi, čeprav se glede tega pojavljajo številne špekulacije. Več o tem v članku Še en udarec za Ruse. Informacijo skrivali?

V videoposnetku, ki ga je na družbena omrežja naložilo rusko obrambno ministrstvo, je Šojgu dejal, da se je s finančnim ministrstvom pogovarjal o vprašanjih, povezanih z vojaškim proračunom in obrambnimi naročili. Dejal je: "Nadaljujemo predčasno dobavo orožja in opreme. Prednostne naloge so visoko natančno orožje, letalska oprema in vzdrževanje pripravljenosti strateških jedrskih sil za boj."

Japonci svarijo

Japonski premier Fumio Kishida je danes opozoril, da je možnost, da bi Rusija uporabila jedrsko orožje, "vse bolj realna", in pozdravil obisk ameriškega veleposlanika v Hirošimi, prvem mestu, ki je utrpelo jedrski napad. Japonska, edina država, ki je doživela napad z jedrskim orožjem, že dolgo zagovarja jedrsko razorožitev. Kishida pa je danes z ameriškim veleposlanikom Rahmom Emanuelom obiskal Hirošimo.

"Medtem ko postaja možnost uporabe jedrskega orožja s strani Rusije vse bolj resnična, verjamem, da bo obisk veleposlanika Emanuela v Hirošimi in njegova izkušnja z opazovanjem jedrske realnosti poslalo močno sporočilo mednarodni družbi," je Kishida povedal za javno radiotelevizijo NHK. Dejal je, da ruska vojna v Ukrajini kaže na težave pri ustvarjanju sveta brez jedrskega orožja.

Del ruske vojske se te dni sicer mudi na otokih, ki, tako Japonci, spadajo pod ozemlje Japonske. Gre za otoke, ki naj bi si jih po njihovih trditvah po drugi svetovni vojni prilastila Sovjetska zveza. Tam izvajajo vojaške vaje. Moskva je v tem tednu tudi ustavila mirovna pogajanja z Japonsko zaradi sankcij zaradi ruske invazije na Ukrajino. Rusko vzhodno vojaško okrožje je sporočilo, da izvaja vojaške vaje na Kurilskih otokih z več kot 3000 vojaki in več sto kosi vojaške opreme, je v petek sporočila ruska tiskovna agencija Interfax. Ni navedlo, kje na otoški verigi, ki povezuje ruski polotok Kamčatka in najsevernejši glavni japonski otok Hokaido, potekajo vaje. 

Odnose med državama že desetletja bremeni spor glede Kurilskih otokov, ki jih Rusija imenuje Južni Kurili, medtem ko so na Japonskem znani kot Severna ozemlja. Otočje leži med ruskim polotokom Kamčatka in japonskim otokom Hokaido. Sovjetska armada je sporne štiri Kurilske otoke zasedla v zadnjih dneh druge svetovne vojne. Ker Japonska noče priznati ruske suverenosti nad temi otoki, državi ne moreta skleniti mirovnega sporazuma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 27
  • QSprm 10:57 28.marec 2022.

    Ne gre toliko za opravicevanje rusov, kot gre za izpostavljanje dvojnih ali celo trojnih meril. Ko je nato napadel irak ali libijo se ni zganjalo nebene protivojne histerije. So bili pac nasi na delu. Podobno kot ni sporno prisilno pokrscevanje ...prikaži več domorodcev z obveznim posiljevanjem domorodk ali nekaj takega. Zdej se z vsemi topovi bombardira ruse, pa ceprav s protizankonitimi sankcijami. Vladavina prava je v igri samo takrat, ko "nasim" tako pase.

  • nostradamus 07:21 27.marec 2022.

    vsem komentatorjem ki opevate in hvalite putina in njegovo agresijo na ukrajino bom povedal na kratko ..rusi so to vojno izgubili se preden so jo zaceli ceno te putinove vojne bo drago placal ruski narod ( v zacetku tudi evropa ...prikaži več zaradi visjih cen ) evropa je slozna 99% svetovne javnosti je proti putinu in vojni le razni pravoslavni bratje in podjarmljeni muslimani (ceceni) se podpirajo tega bolnika ko bo prisel racun se bodo kot ponavadi vsi posipali s pepelom in iskali izgovore a bo prepozno.

  • Avatar torolino
    torolino 23:34 26.marec 2022.

    Ender ne guraj si prsta u dupe. Te je mama tako učila?