Svet
1710 ogledov

Porast okužb prinaša nove ukrepe

Balkan koronavirus Epa
V Srbiji bodo zaradi zaskrbljujočega širjenja novega koronovirusa v petek znova uvedli nove ukrepe, s katerimi želijo zamejiti širjenje okužb.

Srbski krizni štab je po današnjem sestanku sporočil, da bo od petka po vsej državi znova obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati razdalje metra in pol, kot so vrste pred trgovinami, avtobusne postaje. Zaščitne maske sicer priporočajo na vseh javnih krajih na prostem.

Od petka bo tudi prepovedano zbiranje več kot deset ljudi na javnih krajih, tako zaprtih kot odprtih. Ob tem so državljane znova pozvali k spoštovanju vseh ukrepov.

Covid-19 v Srbiji Svet Državi nista več na seznamu varnih

Zasedene vse kapacitete bolnišnic

V Srbiji se zadnje tedne soočajo s porastom okužb in smrti zaradi covida-19. Razmere so še posebej zaskrbljujoče v prestolnici Beograd, kjer so zasedene vse kapacitete bolnišnic. Več kot deset življenj dnevno covid-19 zahteva zadnjih devet dni.

Tako tudi podatki zadnjih 24 ur kažejo, da je zaradi covida-19 umrlo še 11 bolnikov, novih okužb so potrdili 351. Na ventilatorjih je 169 bolnikov. V zadnjih 24 urah so hospitalizirali še 234 bolnikov, tako da jih je sedaj v bolnišnicah skupno 4667. Doslej so v državi potrdili 19.334 okužb, 429 bolnikov je umrlo, poroča Tanjug.

Balkan koronavirus | Avtor: Epa Epa

EU se je odločila za neobičajen korak

V okviru okrepljenih prizadevanj za zajezitev virusa je pristojno srbsko ministrstvo danes v Beogradu podpisalo dogovor z EU in uradom ZN, v skladu s katerim bo Evropska unija financirala plače dodatnim 200 zdravstvenim delavcem, med katerimi bodo tudi zdravniki in medicinske sestre, ki bodo prihodnjih šest mesecev v prvih vrstah sodelovali v boju proti virusu v Srbiji. Vodja delegacije EU v Srbiji Sem Fabrizi je ob tem poudaril, da se je EU za ta neobičajen korak odločila zaradi vse večjega števila obolelih in mrtvih zaradi covida-19, poroča Tanjug.

Hrvaška obala Covid-19 Svet Na Hrvaškem skoraj sto novih okužb, novost glede uporabe mask

Opravili 1500 testov, potrjenih 223 okužb

Večje število okužb v zadnjih tednih beležijo tudi v sosednji Bosni in Hercegovini. V zadnjem dnevu so potrdili 223 novih okužb po opravljenih več kot 1500 testih. Največ, 137, so jih potrdili v Federaciji BiH. V Republiki srbski je umrl še en bolnik s covidom-19, Banjaluka pa je mesto, v katerem so potrdili največ okužb v zadnjem dnevu, 30, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V BiH od minulega tedna beležijo vsak dan trimestno število okuženih. Izjema je bil le 11. julij, ko so jih potrdili 90. V državi so doslej potrdili več kot 7000 okužb, umrlo je 232 ljudi.

Hrvaška plaža Več kot včeraj Svet Hrvati zaskrbljeni preštevajo nove okužbe

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.