Svet
17 ogledov

Poskus moške kontracepcije neuspešen

Semenčice preživijo od štiri do pet dni, jajčece pa živi le 24 ur po sprostitvi Žurnal24 main
Zaradi resnih stranskih učinkov so morali predčasno prekiniti testiranje kontracepcijskega sredstva za moške. Moški naj bi trpeli zaradi depresij, povečanja telesne teže in povečanega libida.

Zamisel o kontracepciji za moške je stara že več kot 30 let, a doslej noben od tovrstnih preparatov ni prišel na trg v prosto uporabo. Med njimi je tudi kontracepcijska injekcija za moške, ki so jo od konca 2009 testirali v okviru raziskave WHO in neprofitne organizacije Conrad. Testirali so štiristo moških, a neuspešno.

Zaradi nedelovanja raziskava neuspešna

"Raziskava je bila ustavljena že marca, ker injekcija v sedanji sestavi ne deluje," je pojasnil vodja raziskave Michael Zitzmann iz centra za reprodukcijsko medicino na univerzi v Münstru v Nemčiji, kjer so v okviru raziskave kontracepcijsko sredstvo preizkusili na stotih moških.

V raziskavo so bili vključeni moški, stari med 18 in 45 let, ki so vsakih osem tednov prejeli injekcijo testosterona. Ta jim je ustavila proizvajanje tega hormona in posledično tudi semenčic.

Sodelovali le moški v zvezi

V raziskavi pa ni mogel sodelovati vsak. Pogoj je bil, da moški živi v dolgotrajni partnerski zvezi ter da se je partnerica strinjala s sodelovanjem v raziskavi.

10 odstotkov je imelo težave

Na podlagi raziskave so ugotovili, da je pri 90 odstotkih moških kontracepcijsko sredstvo delovalo, pri 10 odstotkih pa so zabeležili stranske učinke v obliki depresij, povečanja telesne teže in libida ter aken. Stranski učinki so se večali tudi s starostjo osebe.

Po besedah direktorja centra za reprodukcijsko medicino in andrologijo univerzitetne klinike v nemškem mestu Halle Hermanna Behra pričakovanja niso bila izpolnjena. Ugotovitve raziskave bodo predstavili oktobra, vendar je že zdaj mogoče ugotoviti, da kontracepcijsko sredstvo v sedanji obliki ne deluje, je še pojasnil Behre.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.