Svet
6 ogledov

Prehoda blokirana, za zdaj še mirno

Kosovo Reuters
Mejna prehoda Jarinje in Brnjak sta blokirana, eden s strani Kforja, drugi s strani kosovskih Srbov. O razmerah tudi v varnostnem svetu.

Pripadniki nemškega Kforja so prehod zaprli z bodečo žico in tako popolnoma onemogočili promet, poroča Tanjug. Na njihovo potezo so se odzvali prebivalci bližnje občine Leposavić in kakih sto metrov stran postavili kamion in tako že pred samim prehodom blokirali promet. Ob zapori so postavili napis v angleščini in srbščini "Stop, sicer streljamo".

Zaprta je tudi magistralna cesta v občini Zubin, kjer lokalni Srbi na več lokacijah onemogočajo promet v obe strani. Blokado s kamioni so okoli 19. ure postavili tudi na obeh straneh mejnega prehoda Brnjak. Beta poroča, da naj bi bil zaprt tudi glavni most čez reko Ibar v Kosovski Mitrovici.

Thaçi vztraja pri prevzemu nadzora

Kosovski premier Hashim Thaçi je napovedal, da bodo jutri kosovski cariniki skupaj s predstavniki misije Eulex prevzeli nadzor nad spornima mejnima prehodoma. Po poročanju Tanjuga naj bi kosovski organi bili na prehodih ob 8. uri zjutraj.

Srbija temu še vedno nasprotuje. Srbski predsednik Boris Tadić je vnovič dejal, da do predaje izvajanja carinskega nadzora na omenjenih mejnih prehodih ne sme priti, sicer bo to "resno ogrozilo mir in stabilnost v regiji". "O tem vprašanju Beograd in Priština nista dosegla dogovora. To je treba preprečiti," je pozval Tadić.

Srbi na severu Kosova, ki so ta teden že postavili barikade v bližini spornih mejnih prihodov, so še vedno v pripravljenosti. Na barikadah so za zdaj samo straže, a naj bi bili ostali oddaljeni le klic.

Nato svari pred enostranskimi potezami

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je Srbijo in Kosovo pozval k nadaljevanju dialoga ter opozoril, da enostranske poteze ne bodo koristile nikomur.

Zveza Nato ne bo dovolila ponovne destabilizacije regije Zahodnega Balkana. Po njegovi oceni Kosovo igra ključno vlogo pri stabilizaciji širše regije, z obujanjem napetosti iz preteklosti pa ne bo pridobil nihče. "Pričakujem, da bodo vse skupnosti in vsi voditelji pokazali kar največjo odgovornost s svojimi dejanji v prihodnjih dneh in da bodo usmerjeni v ustvarjanje varnejše prihodnosti," je dejal.

Thaçi je po sestanku z Rasmussenom dejal, da na severu Kosova vlada brezpravje in da se kosovske oblasti ne bodo umaknile pred "ilegalnimi in kriminalnimi strukturami, ki držijo 40 tisoč Srbov za talce".

O Kosovu tudi Varnostni svet ZN

O razmerah na Kosovu bo še danes razpravljal Varnostni svet Združenih narodov. Sejo je zahtevala Srbija, ki od ZN pričakuje, da bodo preprečili enostranska dejanja Prištine. Pri njihovih zahtevah jih je podprla tudi Rusija.

"Odgovornost za posledice bodo nosile oblasti v Prištini in tisti, ki so imeli mandat in zmožnost, da jih ustavijo," je dejal srbski zunanji minister Vuk Jeremić in namignil na vlogo Natovih sil Kfor in misije Eulex na Kosovu.

V kontaktni skupini za Kosovo so ZDA, Nemčija, Italija, Francija in Velika Britanija danes podprle namere Prištine, da prevzame carinski nadzor na mejnih prehodih Brnjak in Jarinje. Menijo, da mora Kosovo vzpostaviti pravno državo na vsem svojem ozemlju, tudi na severu, kjer živi srbska manjšina.

Komentarjev 3
  • privat 13:36 28.september 2011.

    Ja vem čigavo je Kosovo...srbsko sigurno ni...ha ha Kakor vidiš danes ponosno stojijo vse republike kot samostojne države ..a srbija počasi umira...boli resnica?? Ja naslednji korak bo priznati Vojvodino ter Sanjak...in kje je že srbija?? Kmalu bomo rabli mikroskop da ...prikaži več je najdemo v karti Yugoslavije..ja tko je trofazni..Živelo Kosovo..

  • gec 16:21 17.september 2011.

    čigavi deželi psiho zmatrani,pa ti sploh veš čigavo je kosovo?ti si res en iztrebek ,ki mu ni pomoči,revček pedofilček...ssbogi

  • privat 20:16 15.september 2011.

    odgovornost bo nošila Priština??? Kaj je z vami,vsi vemo kdo so morilci,posiljevalci in večno zlo.. Šiptarji ne dajte se zmotiti in uredite razmere enkrat za vekomaj v svoji deželi!!