Svet
1700 ogledov

Pripravljajo referendum o priključitvi Rusiji

LNR Luganska republika vojaki Epa
V obeh industrijskih regijah živijo pretežno rusko govoreči prebivalci.

Voditelj samooklicane ljudske republike Lugansk Leonid Pašečnik je danes dejal, da bodo v tej regiji morda izvedli referendum o priključitvi k Rusiji. Dejal je, da je "iz nekega razloga prepričan, da se bo to zgodilo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Menim, da bo v bližnji prihodnosti na ozemlju republike potekal referendum, na katerem bodo ljudje izrazili svoje mnenje o priključitvi k Ruski federaciji," so besede Leonida Pašečnika povzele ruske tiskovne agencije.

Tam je največ rusko govorečega prebivalstva

Rusija je konec februarja svojo invazijo na Ukrajini upravičila z navedbami, da gre za obrambo republik Doneck in Lugansk na vzhodu države, ki jih je nekaj dni pred tem priznala kot neodvisni republiki. V obeh industrijskih regijah živijo pretežno rusko govoreči prebivalci.

Na območju sicer že vse od leta 2014 vladajo proruski separatisti, ki so se uprli vladi v Kijevu. V spopadih, do katerih je tedaj prišlo, je bilo ubitih več kot 14.000 ljudi.

Rusija si je pred tem priključila ukrajinski polotok Krim, in sicer na podlagi na hitro izvedenega referenduma med tamkajšnjimi prebivalci, ki so se najprej izrekli za neodvisnost, nato pa za priključitev Rusiji. Tega sicer mednarodna skupnost ne priznava, podobno kot tudi ne neodvisnosti ljudskih republik Doneck in Lugansk.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 18
  • Avatar Ferenc
    Ferenc 19:39 27.marec 2022.

    Ukrajina bo nekoč ena lepa demokratična država brez nacistov, morja in Rusov

  • jakec1575 15:09 27.marec 2022.

    Zakaj nihce ne pove, da se je od 2014 iz obeh regij odselilo 2mio. Ukrajincev v ostale dele ukrajine. In da referendum ne kaze prave reprezentacije. Je pa zgodba podobna s kosovom, a ne ista. Azov je nastal kot odziv ...prikaži več na rusko izdajo ukrajine z marionetno vlado, ki je odstavila vodstvo ukrajinske vojske, rusija pa se je sprehodila po tuji zemlji in vzela, kar ji je zanimivega

  • Avatar Leon
    Leon 14:44 27.marec 2022.

    Seveda ni vse črno -belo ! Kdo bo vprašal ostale državljane Ukrajine kakšno ureditev in državo si želijo ?