Svet
8 ogledov

Prisluškovali 800 ljudem

Zadnja številka časopisa News of the World. "Hvala in lep pozdrav," so na naslov Reuters
Po podatkih Scotland Yarda je britanski časnik News of the World prisluškoval okoli 800 ljudem.

Vodja policijske preiskave Sue Akers je za Times dejala, da je prepričana, da je Scotland Yard že stopil v stik z vsemi žrtvami. Morajo pa opraviti še nekaj razgovorov z možnimi tarčami, katerim pa najverjetneje niso prisluškovali. Skupno so stopili v stik z 2037 ljudmi, a je od tega zaenkrat potrjenih 803 žrtev prisluškovanja.

Opraviti morajo še nekaj tisoč razgovorov, za katere pa menijo, da se bo izkazalo, da niso bili žrtve. Veliko žrtev je bilo z imenom in priimkom navedenih v zapiskih, ki so jih zasegli zasebnemu detektivu Glennu Mulcairu, ki ga je časnik najel.

Konec po 168 letih

Afera je izbruhnila v začetku julija, ko so na dan prišle obtožbe, da so s strani časnik News of the World najeti detektivi vdirali v telefonske predale politikov in zvezdnikov. Potem ko je prišlo na dan, da so poslušali tudi glasovna sporočila na telefonih umorjenih deklic in svojcev žrtev terorističnega napada v Londonu pred šestimi leti, je News of the World ugasnil. Po 168 letih je tabloidni časnik v lasti mogotca Ruperta Murdocha prenehal izhajati

Policija je začela preiskavo, številni so izgubili delo, odstopil pa je tudi šef londonske policije. V okviru preiskave so pred posebno komisijo, ki preiskuje afero, stopili številni znani obrazi. Med zadnjimi sta o prisluškovanju spregovorila britanska igralka Sienna Miller in igralec Hugh Grant. Z obtožbami, da je pomagala novinarjem, se je soočila tudi policija. Nedotaknjen pa ni ostal niti premier David Cameron, ki je obžaloval svojo odločitev, da za svetovalca najame nekdanjega urednika News of the World Andyja Coulsona.