Svet
40696 ogledov

Prispevek za javno radiotelevizijo bo odpravljen

Francija televizija Profimedia
Javna radiotelevizija naj bi se v prihodnje financirala iz dela pobranega DDV.

V Franciji so vse bližje odpravi prispevka za javno radiotelevizijo, ki ga mora zdaj plačevati vsako gospodinjstvo s televizijo. Njegovo odpravo je že v kampanji pred predsedniškimi volitvami obljubljal francoski predsednik Emmanuel Macron, očitno pa ima podporo tudi v obeh domovih francoskega parlamenta.

Po narodni skupščini je namreč odpravi naročnine, ki znaša 138 evrov letno, v noči na danes pritrdil tudi zgornji dom parlamenta, senat. V prvem branju je za novost, ki jo uvajajo v okviru rebalansa proračuna, glasovalo 196 senatorjev, 147 jih je bilo proti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tarča RTV SLO Slovenija RTV kot boksarska vreča za leve in desne politike

Javna radiotelevizija naj bi se v prihodnje financirala iz dela pobranega DDV, senat pa od vlade zahteva, da v prehodnem obdobju do konca leta 2024 pripravi celovito reformo sektorja, vključno z ustreznim sistemom financiranja.

Z obstoječim prispevkom bodo sicer letos zbrali 3,2 milijarde evrov, kar predstavlja levji delež od skupno 3,8 milijarde evrov, kolikor letno skupaj porabijo France Télévisions, Radio France, francosko-nemški Arte in mednarodna kanala France 24 in RFI.

Macron je odpravo obveznega prispevka v predvolilni kampanji obljubljal kot enega od ukrepov za zmanjšanje vse višjih življenjskih stroškov in krepitev kupne moči Francozov. A kritiki svarijo, da bo sprememba financiranja vodila v večje vpletanje vladajoče politike v javne medije in jih destabilizirala.

Francija televizija | Avtor: Profimedia Profimedia

Generalni direktor Evropske radiodifuzne zveze (EBU) Noel Curran je opozoril pred širšimi posledicami in t. i. učinkom domin. Podobne spremembe kot v Franciji namreč načrtuje tudi konservativna britanska vlada in velika verjetnost je, da bodo Parizu in Londonu postopoma sledile tudi druge evropske države.

Pod vprašajem sta tako po njegovem mnenju uveljavljeni model financiranja in posledično sam obstoj javnih medijev v Evropi, še posebej v tistih državah, kjer ti niso tako močni in nimajo tako dolge tradicije kot v Franciji in Veliki Britaniji.

Komentarjev 23
  • Dolinar Tomaž 21:10 03.avgust 2022.

    v sloveniji pa moramo plačevati po 12 eur na mesec to je skupaj 144 eur (6 eurov več kot v franciji). Res smo bogati :(

  • djdj 01:31 03.avgust 2022.

    Razlike tudi pri nas ne bo, ker politika vpliva na vse vsebine(RA,TV,MMC...) Že občuteno vsaj 15 let. Če ne boste pridni, vas še na naslednjem programu obišče Herta Kosmina, ki bo oglaševala pomladitev(dokazano na TV ;))...

  • munja 17:35 02.avgust 2022.

    Ukinitev ali pa vsaj zmanjšanje rtv naročnine na minimum (5 eur), se mora zgoditi tudi pri nas. Jaz je sicer ne gledam, ampak slišim od drugih, da nimajo skoraj več kaj gledat.