Svet
25 ogledov

Proizvodnjo urana bodo zavarovali

Jedrska elektrarna v Iranu EPA
Iranska agencija Mehr poroča, da je Iran pripravljen premakniti svoje jedrske objekte, v katerih bogatijo uran, na varnejša mesta, če bo to potrebno.

"Če bo treba, bomo centre za bogatenje urana preselili na varnejša mesta," Mehr navaja visokega predstavnika vojske Golamreza Džalalija.

Zahod že dlje časa skrbi iranski program bogatenja urana. Zaradi tega so že napovedali ostre sankcije proti državi. Izrael in ZDA ne izključujeta niti vojaškega posredovanja, če jim po diplomatski poti ne bo uspelo prepričati Teherana, naj zaustavi svoj jedrski program.

Prepričani so, da Iran ustvarja jedrsko orožje, kar sicer v Teheranu zanikajo. Po njihovih besedah bogatijo uran zgolj v miroljubne namene, proizvodnjo energije in uporabo v medicinske namene. 
Zaradi morebitnega obstoja jedrskega orožja v Iranu so zaskrbljeni predvsem v Izraelu. Prepričani so, da bi jedrsko oborožen Iran pomenil nevarnost za njihov obstoj.

Uvedli sankcije proti Iranu

V zadnjem poročilu Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) piše, da je Iran poskušal priti do informacij o opremi za jedrsko orožje, preizkušal eksploziv in detonatorje ter razvijal računalniške modele jedrskih bojnih glav.

Zahodne države so uvedle finančne sankcije proti Iranu, kar pa slednjega ne gane. Zagotovili so, da nanje takšna propagandna akcija ne bo imela vpliva. Edine, ki bodo čutile posledice sankcij, bodo zahodne države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.