Svet
15056 ogledov

Psi trgajo trupla na ulicah prestolnice

Haiti Port-au-Prince nasilje Epa Truplo v Port-au-Princu.
Nasilje je zajelo večji del glavnega mesta, na ulicah oboroženi spopadi.

Oborožene tolpe so napadle zapor v haitijski prestolnici Port-au-Prince, pri čemer je bilo ubitih več kot deset ljudi, iz zapora pa je pobegnilo več nevarnih zločincev. Kot danes še poroča španska tiskovna agencija EFE, je ob tem izbruhnil kaos, na ulicah prestolnice so ležala trupla. Policija naj bi sicer po napadu znova prevzela nadzor v zaporu.

Po noči intenzivnih spopadov med policijo in oboroženimi napadalci, ki so vdrli v največji zapor v Port-au-Princeu, je bilo jutro v haitijski prestolnici mirnejše.

Novinar EFE je v okolici zapora videl najmanj 10 trupel, nekatere so raztrgali psi. Obstaja možnost, da bi se število smrtnih žrtev povečalo, čeprav haitijska vlada o razmerah ni potrdila ničesar, dodaja EFE.

Iz objav na družbenih medijih je po navedbah EFE razbrati drzno taktiko vodij oboroženih tolp, vključno s spremljanjem ključnih vladnih institucij z naprednimi droni. Pojavila so se ugibanja, da bi lahko bila tarča oboroženih skupin tudi Narodna palača. Tolpe naj bi namreč načrtovale prevzem nadzora nad vsemi državnimi institucijami in strmoglavljenje vlade, navaja EFE.

Okrepitve iz Kenije

Haiti Port-au-Prince nasilje | Avtor: Profimedia Profimedia

Haitijski premier Ariel Henry je sicer trenutno v Keniji, kjer se je pogovarjal o napotitvi večnacionalne varnostne misije pod vodstvom Kenije na Haiti, kar so oktobra odobrili Združeni narodi. Da bi omogočili napotitev kontingenta 1000 policistov na Haiti, sta Kenija in Haiti v petek podpisala dvostranski sporazum, dodaja EFE.

Nasilje na Haitiju se stopnjuje od četrtka, potem ko je bahamski premier Phillip Davis izjavil, da se je Henry zavezal k izvedbi volitev pred 31. avgustom 2025.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:47 04.marec 2024.

    Čedalje več je tega nasilja,vse smrdi na svetovno vojno