Svet
63602 ogledov

Putin opravil pomemben pogovor, "najhujše šele prihaja"

Vladimir Putin Epa
Putin Macronu sporočil, da bo Rusija nadaljevala vojno v Ukrajini. Z Elizejske palače pa so sporočili, da francoski predsednik na podlagi tistega, kar mu je povedal Putin, meni, da "najhujše šele prihaja". Drugi krog pogajanj končan.

Osmi dan ruske invazije na Ukrajino se je popoldne na belorusko-poljski meji odvijal drugi krog pogovorov med delegacijama Rusije in Ukrajine. "Žal nimamo želenega rezultata, uspeli smo se dogovoriti za humanitarni koridor," je sporočil ukrajinski pogajalec Mihail Podoljak. Ukrajina je namreč na pogajanjih zahtevala tudi takojšnjo prekinitev ognja in umik ruskih sil.

Dogovor o vzpostavitvi humanitarnih koridorjev je kasneje potrdil tudi vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski. "Glavno vprašanje, o katerem smo se danes dogovorili, je bilo reševanje ljudi, civilistov, ki so na območju vojaških spopadov," je sporočil.

Putin poklical Macrona

Ruski predsednik Vladimir Putin je pred tem v telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom dejal, da bo Rusija nadaljevala boj v Ukrajini in v vsakem primeru dosegla cilje, zagrozil je tudi z nadaljnjimi ruskimi zahtevami glede Ukrajine, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ruski naftni gigant Lukoil je danes pozval k takojšnjemu koncu vojne v Ukrajini. Gre za eno prvih večjih ruskih podjetij, ki so se izrekla proti invaziji Moskve.

Putin je v pogovoru napovedal, da bo nadaljeval brezkompromisen boj proti nacionalistom v Ukrajini, in dejal, da bi lahko Kremelj okrepil svoje zahteve, če bo Kijev zavlačeval s pogajanji, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki navaja sporočilo iz Kremlja.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
V pogovoru, ki so ga v Kremlju opisali kot odkritega, je Putin kritiziral tudi Macronov sredin nagovor narodu, v katerem je francoski predsednik dejal, da je rusko utemeljevanje boja proti nacistom v Ukrajini laž. Putin je Macronu v pogovoru posredoval dodatna utemeljena pojasnila o pomembni vlogi neonacistov v politiki Kijeva, so že sporočili v Kremlju.

Macron: "Najhujše šele prihaja"

Kot so sporočili iz Elizejske palače, je telefonski pogovor trajal uro in pol, potekal pa naj bi na zahtevo predsednika Putina.

Z Elizejske palače pa so sporočili, da francoski predsednik na podlagi tistega, kar mu je povedal Putin, meni, da "najhujše šele prihaja". Ruski predsednik mu je dejal, da je odločen nadaljevati ofenzivo, katere cilj je prevzetje nadzora nad celotno Ukrajino.

Neimenovani predstavnik Elizejske palače je Putinove izjave o denacifikaciji Ukrajine v pogovoru opisal kot "šokantne in nesprejemljive" ter dodal, da mu je francoski predsednik odgovoril, da "laže".

Telefonski pogovor je trajal uro in pol, po navedbah francoskih virov pa je potekal na zahtevo predsednika Putina.

To je bil že tretji pogovor Macrona in Putina po začetku ruske agresije na Ukrajino prejšnji četrtek. Po današnjem pogovoru s Putinom pa je Macron poklical tudi ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega.

Mariupol Ukrajina Svet Rusi oblegajo mesto: "Nimamo elektrike, vode in ogrevanja"

Komentarjev 42
  • Naklonsky 14:28 04.marec 2022.

    Če je kdo neonacist, je to Putler in komunistična sodrga. Nihče drug!

  • sandi76 09:26 04.marec 2022.

    Kaže, da so tu prisotni samo rusofili, namesto da bi sprevideli, da se problemov ne rešuje z vojno !!

  • jakec1575 22:03 03.marec 2022.

    Potekajo boji neposredno zraven najvecje jedrske elektrarne v evropi. Naj nas bog cuva. Ce sekaj tam zgodi, se vsi selimo lahko v afriko. Aja Ukrajina je bila 2014 nevtralna. Pa so jo rusi vseeno napadli. Nevtralnost je prodajanje megle.

Sorodne novice