Svet
29328 ogledov

Putin te hladne besede namenil mamam ubitih vojakov

Vlaimir Putin in mame ubitih vojakov
1/3
Profimedia
Ruski predsednik se je danes sestal z materami ruskih vojakov, ki so na bojiščih v Ukrajini izgubili svoja življenja.

Več kot devet mesecev po začetku vojne v Ukrajini se je ruski predsednik Vladimir Putin danes v svoji rezidenci v kraju Novo Ogarjovo na obrobju Moskve srečal z materami, katerih sinovi so bili ubiti v času invazije. Materam je izrazil sožalje in dejal, da deli bolečino vseh, ki so v konfliktu izgubili družinske člane.

"Želim vam povedati, da delimo to bolečino z vami, in seveda bomo storili vse, kar je v naši moči, da se ne boste počutile pozabljene. Zavedamo se tudi, da nič ne more nadomestiti izgube sina," je po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, ki jo povzema nemška dpa, dejal Putin.

Kljub vsemu je mamam ubitih sinov poudaril, da ne obžaluje - kot se je izrazil - specialne vojaške operacije zoper Ukrajino. Vojno je označil kot prelomni trenutek, v katerem se je Moskva končno zoperstavila "zahodni hegemoniji".

Opozorilo, "naj ne zaupajo vsemu, kar slišijo"

Hkrati je povedal, da nekaterim novicam o dogajanju v Ukrajini ni mogoče zaupati in matere opozoril, da morajo biti previdne glede tega, kar berejo na internetu. "Jasno je, da je življenje bolj zapleteno od tistega, kar je prikazano na naših televizijskih zaslonih ali celo na internetu, tam ni mogoče zaupati ničemur," je nadaljeval.

V luči materinskega dneva, ki ga bodo v Rusiji obeležili v nedeljo, je še dejal, da popolnoma razume, da zanje in za številne druge ženske v Rusiji, katerih sinovi so trenutno na bojnih območjih, to ne bo prazničen čas.

Po uradnih podatkih se je srečanja udeležilo 17 mater iz različnih ruskih regij in regij vzhodne Ukrajine, ki si jih je Moskva po mednarodno nepriznanih referendumih priključila oktobra.

Strah pred razmerami na bojiščih in mobilizacijo

V državi se je v zadnjih mesecih zvrstilo veliko jeznih odzivov med družinami vojakov, ki so bili v vojsko vpoklicani v okviru kaotične mobilizacije. Družbene medije so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP tudi preplavili posnetki mater in sorodnikov, zaskrbljenih za svojce na fronti v Ukrajini.

Ruski predsednik je ukaz o mobilizaciji 300.000 rezervistov izdal 21. septembra. Strah pred mobilizacijo je množico Rusov spodbudil k odhodu v tujino, predvsem v sosednje države, kot so baltske države, Finska, Gruzija, Kazahstan in Mongolija.

Nedavno je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov izjavil, da Rusija ne načrtuje nove mobilizacije rezervistov, vendar v državi še vedno ostaja strah pred morebitnim novim valom. V dosedanji mobilizaciji je namreč prišlo do številnih nepravilnosti, saj so pozive prejeli tudi ljudje, ki pogojev za to niso izpolnjevali.

Volodimir Zelenski Herson Svet Kijevčani znova imajo vodo, številni še brez elektrike DLR vojak Svet Tajni sestanek Rusov in Ukrajincev Ukrajina vojna Svet Rusija: Napadali bomo, vse dokler ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 33
  • Burja 08:42 26.november 2022.

    Tipični odziv ega nič mu ni sveto v pobeznelem stanju v katerem se nahaja.

  • Avatar Leon
    Leon 07:50 26.november 2022.

    Putin je kombinacija Pahor-Jansa ! Pacient brez nadzora .

  • Jernej65 00:33 26.november 2022.

    Upam, da poblaznelega Putkota te matere čim prej obesijo za jajca na prvo drevo. S tem bodo rešilo ogromno svojih sinov.