Svet
6995 ogledov

Šokantno razkritje: Na tisoče mrtvih, politiki pa so zbijali šale

krste Bergamo 2020 Epa Krste v Bergamu med prvim valom covida-19.
V Italiji je izbruhnila afera, povezana s katastrofalnimi posledicami uvodnega vala covida-19.

Vidni italijanski politiki so vpeti v odmevno afero. Med prvim valom covida-19 so se šalili in odkrito zanikali dognanja znanstvenikov, razkrivajo sporočila, poslana na aplikaciji WhatsApp, ki jih je pridobil angleški Guardian.

Preiskovalci se že nekaj časa ukvarjajo s postopanji odgovornih italijanskih politikov, ki so bdeli na situacijo, ko so ljudje, najprej v Lombardiji, nato pa širše, množično umirali zaradi koronavirusa.

V preiskavi so se znašli nekdanji premier Giuseppe Conte, nekdanji zdravstveni minister Roberto Speranza in še 17 drugih uradnikov, so pred časom navedli italijanski mediji. Osumljeni so malomarnega ravnanja, ki je rezultiralo v razmahu epidemije.

Italija je bila prva evropska država, ki se je soočila z večjim izbruhom. V Codognu, v južni Lombardiji, je bil 21. februarja 2020 potrjen prvi lokalni prenos virusa.

Nekaj dni kasneje je Speranza napisal kolegu z ministrstva, da "morajo izkoristiti" medijska poročila, da so prvi primer prenosa covida-19 zaznali v Nemčiji, da bi tako zaščitili podobo Italije. Sporočilo je pridobil Guardian.

Sekretar na zdravstvenem ministrstvu Giuseppe Ruocco, se je neokusno šalil na račun širjenja virusa. "Danes smo dali dva covid primera Avstriji, enega Franciji in Španiji in morda enega Nemčiji," je v enem od pridobljenih sporočil zapisal Ruocco.

Zahteval molčečnost

krste Bergamo 2020 | Avtor: Epa Epa

Odkrita je bila tudi komunikacija med deželnimi oblastniki v Lombardiji in znanstveniki, ki so dajali priporočila. Zdravstvena delavca Aida Andreassi in Marco Salmoiraghi sta razkrila izmenjavo sporočil, v katerem lombardijski guverner Alzano Lombardo zahteval, da določene podatke zadržita zase. 

V Lombardiji je do največjih zapletov prišlo v mestu Bergamo. Tam so v prvem valu covida-19 zabeležili več kot 6000 smrtnih primerov.

Preiskovalci so mnenja, da bi se vsaj dvem tretjinam smrti lahko izognili, če bi oblastniki pravočasno zavarovali dostope v bolnišnice in omejili javna druženja.

Komentarjev 14
  • bobubob 17:22 11.marec 2023.

    Počasi gre to, počasi. Ampak se vendarle premika. Priimek Fauci in beseda zapor v istem stavku. Pa beli kriminalci, ki zaradi grozečih jim sodnih postopkov želijo splošno amnestijo. Mediji ne zmorejo več cenzurirati množice grozljivih izpovedi, pričanj tako poštenih zdravnikov ...prikaži več kot s 'cepljenjem' prizadetih bolnikov...seveda ne pri nas. Pri nas dobivajo posebne nagrade, višajo se jim plače, administrativno jim praznijo čakalnice na nivo kovid časov...ja, pa omemba cepljenja je še vedno tabu.

  • Avatar NickMason
    NickMason 15:43 09.marec 2023.

    Tam ni bilo nič od nič,truge od mrtvih so prikazali od letalske nesreče iz pred let,je imel zbiratelj vse te slike doma in ni bilo ne duha ne sluha od covid epidemije,vse je bil medijski pomp.

  • vanc7 12:50 09.marec 2023.

    "Ne verjemi vsemu kar slišiš! Vedno obstajajo tri strani zgodbe: tvoja, njihova in resnica."