Svet
23 ogledov

"Rešitev so Združene države Evrope"

Gerhard Schroeder EPA
V izogib novim finančnim krizam nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder predlaga ustanovitev Združenih držav Evrope.

Gerhard Schröder, ki je bil nemški kancler med letoma 1998 in 2005, je v intervjuju za Der Spiegel dejal, da se evropski voditelji motijo, če pričakujejo, da bo evro dovolj za izhod iz krize. "Sedanja kriza jasno kaže, da ne moremo imeti skupne valute brez skupne fiskalne, ekonomske in socialne politike," je dejal. "Morali se bomo odreči nacionalni suverenosti." "Iz evropske komisije bi morali narediti vlado, ki bi jo nadzoroval evropski paralment. To pomeni Združene države Evrope," se glasi njegov predlog.

Schröder je tako podprl skupni nemško-francoski predlog o fiskalni uniji, do katerega so bile druge države precej bolj zadržane. Nekdanji kancler ocenjuje, da je predlog močan signal, v kolikor ga bodo vzeli resno in bodo imenovali tudi evropskega finančnega ministra. "To je pravilna pot naprej in predpogoj za evroobveznice," je dejal.

Da bi se na tem področju začelo spreminjati, bi se morale članice EU vrniti za pogajalsko mizo in doseči nov sporazum. Kot glavno oviro pred skupnim nastopom proti ZDA in Aziji je izpostavil Veliko Britanijo. "Velika Britanija povzroča največje težave. Nimajo evra, a kljub temu vedno želijo sodelovati, ko se oblikuje evropsko finančno območje. Tako ne gre," je bil kritičen Schröder.

Komentarjev 7
  • smito23 21:03 04.september 2011.

    žal, je dvom, da so zda fašistične in, da izvajajo genocid po svetu. ko tega dvoma ne bi bilo, bi že zdavnaj uvedli popolno gospodarsko, politično in geostrateško blokado te teroristične države. pa imajo žal povsod po svetu nastavljene svoje ...prikaži veče rakete. tako se človek šele zave, da živi v sužnjelastniškem redu in je zgolj sluga v rokah židovskih bančnih lobijev.kar se pa mej tiče: imeli smo jugoslavijo, ki bi brez večjih težav preživela v obliki konfederacije - dokaz so današnje razmere in vstopanje bivših republik v skupno evropo. zdaj se dela še večja skupnost evropa, ki pa ni niti pol tako samostojna in neodvisna, kot je bila jugoslavija. samo to je problem, nič dugega. oz. še tisto, kar sem prej napisal o angliji in kosovu/izraelu.

  • smito23 20:36 04.september 2011.

    mah...treba se je osvobodit amerike in židovskega kapitala, vse ostalo je mačji kašelj. evropa lahko s svojimi naravnimi bogastvi in ekološko usmerjeno tehnologijo (napram kitajcev ali amijev) preživi brez težav. problem je evro; ne moreš se it skupne denarne valute ...prikaži več z različnimi pravili igre v posamičnih državah. bolj kot pa se te države združujejo, bolj se jačajo taveliki, bolj se razpihuje globalizem - slednji pa je grobar človeštva.

  • allstarr111 20:25 04.september 2011.

    Ja pa glih v kapitalistični maniri ga hočejo narest, če nebi bilo globalizacije bi veliko naših podjetij še delovalo. Globalizacija pomeni, da tisto kar si prej kupil pri lokalnem trgovcu lahko kupiš direktno od proizvajalca in po znatno nižji ceni, ...prikaži več, si pa ob tem odrezal 5 ljudi ki so prej ko si ga kupil pri lokalcu zaslužili.