Svet
1065 ogledov

Rusi namestili rakete, ki lahko dosežejo Berlin

raketa iskander rusija
Ruska vojska je potrdila, da so rakete, opremljene z jedrskimi konicami, nameščene v ruski eksklavi Kaliningrad.

Rakete tipa iskander so nameščene v ruski eksklavi Kaliningrad. Te rakete, opremljene z jedrskimi konicami, imajo sicer doseg 500 kilometrov in bi lahko dosegle Berlin, Varšavo ali Koebenhavn.

Rakete, nameščene na tovornjake, so v Kaliningradu videli že na nočni vaji za vojaško parado ob 9. maju, ko Rusija obeležuje dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni. "Prebivalci eksklave lahko vidijo in razumejo, da je najbolj sodobno orožje ruske vojske na voljo za obrambo regije," je tiskovni predstavnik ruske vojske povedal za rusko tiskovno agencijo Interfax.

Na ožjem območju Kaliningrada raket ne bodo izstrelili niti za vajo, da "ne bi prestrašili naših sosedov v Litvi in na Poljskem", je dodal.

Raketni sistem je od začetka leta v mestu Černjahovsk, ki leži v osrednjem delu eksklave, je povedal tiskovni predstavnik. To je v skladu s februarskimi navedbami litovske vojske, ki je opazila transport sistema, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Namestitev raketnega sistema v Kaliningradu, najbolj zahodnem ruskem ozemlju, sicer predstavlja pričakovan odgovor Rusije na vzpostavitev štirih bataljonskih skupin zveze Nato v baltskih državah in na Poljskem. Rakete iskander je bilo v eksklavi mogoče videti že v preteklosti, vendar pa tam niso bile nameščene dlje časa.

Natovi letali Ups Svet Zveza Nato temu napadu ne bi bila kos

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.