Svet
21 ogledov

Ruske rakete na meji Evropske unije

Izstrelitev rakete Reuters
V ruski enklavi Kaliningrad naj bi bili razporejeni raketni sistemi Iskander-M, ki bi ob ugodnih okoliščinah lahko dosegli tudi Berlin.

Ruski predsednik Vladimir Putin nasprotuje Natovemu protiraketnemu ščitu, vztrajno pa išče tudi odgovor nanj. Nemški Bild navaja, da so njihovi novinarji iz zanesljivih obveščevalnih virov izvedeli, da je ruska vojska premaknila raketne sisteme Iskander-M (po podatkih Nata gre za sisteme SS-26 Stone) na mejo s Poljsko, točneje v svojo enklavo okrog mesta Kaliningrad.

Gre za projektile kratkega dometa, do 500 kilometrov. Poleg konvencionalnih bojnih konic lahko nosijo tudi jedrske. Da bi Nemci še dodatno ilustrirali nevarnost z "vzhodne fronte", so izračunali, da bi izstrelki ob ugodnih razmerah lahko dosegli tudi Berlin, ki je od Kaliningrada oddaljen za 527 kilometrov zračne linije.

Premeščajo vsaj enkrat letno

Sicer Nato že dolgo načrtuje postavitev protiraketnega ščita na poljskih tleh, kjer naj bi bilo deset sistemov s prestreznimi raketami. Na Češkem pa naj bi bil postavljen še radar za lociranje izstrelkov z Bližnjega in Daljnega vzhoda.

To sicer ni prvi primer dvigovanja napetosti z ruske strani. Rusija smatra, da je načrtovani raketni ščit grožnja njenim interesom. Tako uradna Moskva vsaj enkrat letno spremeni lokacijo dela svojih raket.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.