Svet
5265 ogledov

Državo bo samo letos zapustilo tisoč medicinskih sester

medicinske sestre Kosovo Reševalni pas/Twitter Medicinske sestre v Prištini.
V Bruslju sprejete spremembe bodo botrovale množični selitvi.

Do konca leta bo Kosovo zapustilo okrog 1000 medicinskih sester, ki se bodo predvidoma preselile v države Evropske unije, je dejal predsednik Sindikata medicinskih tehnikov Kosova Perparim Berisha.

"V toku letošnjega leta, od januarja do zdaj, je državo zapustilo 220 medicinskih sester. Do konca leta bo ta številka verjetno večja kot tisoč," je za kosovske medije ta teden dejal Berisha.

PREBERITE ŠE: Kosovarji bodo lahko brez vizuma prišli v Slovenijo

Po podatkih sindikata je okrog 2200 medicinskih sester vključenih v jezikovne tečaje, nekatere že imajo sklenjene dogovore z nemškimi delodajalci. 

Dodal je, da so kosovski medicinski tehniki zelo dobrodošli tudi v ZDA in na Nizozemskem ter da državo zapuščajo zaposleni v javnih in zasebnih zdravstvenih ustanovah.

Z novim letom nova pravila

medicinske sestre bolnišnica | Avtor: Facebook Facebook

Evropski poslanci so v torek podprli dogovor, ki je bil o vizumski liberalizaciji za Kosovo decembra lani dosežen s Svetom EU. V skladu z njim bodo državljani Kosova lahko potovali v države Evropske unije, državljani EU pa na Kosovo, ne da bi zaprosili za vizum, za obdobja do 90 dni v kateremkoli 180-dnevnem obdobju. 

Nova pravila naj bi začela veljati najkasneje do 1. januarja 2024. Kosovo je sicer zadnja država Zahodnega Balkana, za katero še ne velja brezvizumski režim za EU.

Komentarjev 2
  • LukaMB 10:01 23.april 2023.

    Če bi bile pametne, bi že 10 let pridno delale in ustvarjale v tujini.

  • SlavkoKrizman 15:23 20.april 2023.

    plačajo naj jih, kot je treba pa nebo nobena šla nikamor

Sorodne novice