Svet
12 ogledov

Senca dvoma nad Kundero

Pisatelj se redko vrača v domovino in nikoli ne govori z mediji. Žurnal24 main
Milan Kundera naj bi v 50. letih ovadil vohuna, ki je bil obsojen na 22 let zapora. Pisatelj je obtožbe zanikal in medije obtožil, da želijo "umoriti avtorja".

S češkega Inštituta za raziskovanje totalitarnih režimov so v ponedeljek sporočili, da je skupina zgodovinarjev in raziskovalcev odkrila dokument tajne policije nekdanje Češkoslovaške (SNB), iz katerega je razvidno, da je znani češki pisatelj Milan Kundera v 50. letih minulega stoletja ovadil moškega, ki so ga kasneje obsodili na 22 let zapora.

Kundera, avtor znanega romana Neznosna lahkost bivanja, je obtožbe že zanikal. "Popolnoma me je osupnilo nekaj, česar nisem pričakoval, o čemer do včeraj nisem vedel nič in kar se ni zgodilo. Tistega moškega sploh nisem poznal," je sporočil pisatelj.

 

Inštitut

za raziskovanje totalitarnih režimov je ustanovila češka vlada z namenom, da zbere in objavi dokumente iz obdobja komunizma. Inštitut na splošno velja za kredibilnega, poroča AP.

Inštitut ima svojo teorijo
Dokument, ki je objavljen na spletni strani inštituta, razkriva, da je Kundera policiji ovadil Miroslava Dvoracka, ki je pobegnil v Nemčijo, nato pa se vrnil v domovino kot ameriški vohun. Dvoracek naj bi v Pragi obiskal žensko, pri kateri je pustil svoj kovček. Ženska je to povedala svojemu fantu, ta je povedal Kunderi, slednji pa je obvestil policijo, razkriva dokument. Policija je Dvoracka aretirala, ko je prišel po kovček. Kasneje je bil obsojen na 22 let zapora, za rešetkami pa je dejansko preživel 14 let, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Kundera je bil komunist
Kundera je v komunistično partijo vstopil kot študent, vendar je bil iz nje izključen, ker je kritiziral njeno totalitarno naravo. Po sovjetski invaziji na takratno Češkoslovaško je zapustil domovino. Knjige, ki jih je Kundera napisal v tujini, so bile prepovedane do padca komunističnega režima leta 1989, med oporečniki pa so bile priljubljeno čtivo.

Danes 79-letni Kundera od leta 1975 živi v Franciji, kjer je napisal svoja najbolj znana dela, med njimi Neznosno lahkost bivanja, Knjigo smeha in pozabe, Umetnost romana in Nesmrtnost. Francosko državljanstvo ima od leta 1981. Pisatelj živi odmaknjeno življenje, v domovino se vrača naskrivaj in nikoli ne govori z mediji, še poroča AP.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.