Svet
17567 ogledov

Situacija še slabša

slovenija 24.9.2012, banane, foto:Spela Mohoric Špela Mohorič
Začenja se poskus, da bi rešili najbolj priljubljeno sadje na svetu, banane, piše Washington Post.

V okviru poskusa bodo v Avstraliji posadili na tisoče mladih rastlin, za katere raziskovalci upajo, da bodo nadomestile vrsto banane Cavendish, ki je v večini primerov na trgovskih policah Amerike in Evrope. Nove rastline so cepili z geni ostalih vrst banan.

banana Glivica Svet Grozi bananam izumrtje?

Z izvozom države, ki gojijo Cavendish banane, letno zaslužijo 12,4 milijarde dolarjev. Kot je že dlje časa znano, to vrsto banan je napadla gljivica fusarium, ki je uničila na deset tisoče hektarjev plantaž v Avstraliji in jugovzhodni Aziji v zadnjih desetih letih. Nedavno se je razširila tudi v Afriko in na Bližnji vzhod, strokovnjaki pa se bojijo, da bo naslednja tarča uničevalskega pohoda te gljivice tudi Južna Amerika.

Washington Post pojasnjuje, da nobena druga vrsta banan ni primerna za izvoz in pakiranje, kot ta sorta. V kolikor poskus v Avstraliji ne uspe, se strokovnjaki bojijo, da bodo banane izginile iz trgovskih polic Amerike in Evrope. 

banane Magazin Kaj se zgodi, če redno jemo banane

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • dimnikar 11:11 10.oktober 2017.

    Gospa Alioness, česa tako izredno neumnega pa že zelo, zelo dolgo nisem prebral. Čestitke na izjemnem dosežku. Uau.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:10 09.oktober 2017.

    Prav... stare sorte sadit, pa banane s polic ne-tropskih držav!! Dobro da se ve, da so jih gensko predelovali - povem še ostalim, da vsi bojkotiramo banane. Tak al tak ljudje s severnejših dežel ne smemo jesti tega, tako kot ...prikaži več ljudje v tropih ne naše lokalne hrane, ki raste le tu.