Svet
1786 ogledov

Slovenije ni na seznamu

Potovanja in covid-19 Profimedia
Slovenija ni med 59 državami, ki jih je Velika Britanija uvrstila na seznam tistih, za katere od 10. julija ne bo več veljala obvezna 14-dnevna karantena.

V Veliki Britaniji od 10. julija ne bo več veljala obvezna 14-dnevna karantena ob prihodu iz 59 držav, med drugim iz Francije in Španije, pa tudi iz vseh sosed Slovenije, je razvidno s seznama, ki ga je danes na svoji spletni strani objavil britanski BBC. Na seznamu pa ni Slovenije, niti ZDA, Kitajske, Kanade, Švedske in Portugalske.

So pa med 59 državami in 14 britanskimi prekomorskimi ozemlji med drugim vse slovenske sosede - Hrvaška, Avstrija, Madžarska, in Italija -, pa tudi Srbija, Češka, Grčija, Turčija, Nova Zelandija in Avstralija.

Od 10. julija potnikom iz teh držav - pod pogojem, da se niso ustavili v kateri od držav, ki niso na seznamu - v Angliji ne bo treba v 14-dnevno samoizolacijo. Za zdaj namreč velja, da bo odprava karantene veljala za prihode v Anglijo, medtem ko Škotska, Wales in Severna Irska ohranjajo obvezno 14-dnevno karanteno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Srbija koronavirus Svet Objavili podatke, najhuje od začetka marca

Naslednji korak v vnovičnem odpiranju

Britanski minister za promet Grant Shapps je poudaril, da pomeni današnji dan "naslednji korak v pazljivem vnovičnem odpiranju države", potem ko so v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa obvezno karanteno za vstop v državo uvedli 8. junija. Opozoril pa je, da se bodo hitro zaščitili, če bo v teh državah znova narasla stopnja okužb, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski premier Boris Johnson je izrazil prepričanje, da bodo vsi v državi delali skupaj, da bodo ti "zračni mostovi" delovali, saj da je še veliko držav, od koder morajo po vrnitvi v domovino Britanci v karanteno. Poudaril je, da so vložili veliko naporov, da so spravili koronavirus pod nadzor in da ne morejo dovoliti, da bi okužbe uvozili.

Odločitev bo več milijonom britanskim turistom omogočila, da bodo lahko počitnikovali na tujem, ob vrnitvi domov pa jim ne bo več treba v karanteno.

kovček zemljevid letalo potovanje turizem dopust Covid-19 Slovenija Agencija potovanja v rumeno državo ne bo odpovedala

V Slovenijo le, če je nujno

Britansko zunanje ministrstvo pa naj bi v soboto posodobilo priporočila za potovanja v tujino. Že danes pa je objavilo seznam držav, za katere od sobote ne bo več veljalo opozorilo Londona, da "odsvetuje vsa, razen nujnih potovanj". Na njem je tudi Slovenija.

Na Otoku so doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 285.268 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 44.080 ljudi. Po številu okužb je Velika Britanija trenutno na šestem mestu na svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam1 06:45 04.julij 2020.

    Tudi otočani nas zelo cenijo,pa hočejo poskrbeti za naše zdravje-bo Anže to na hitro spremenil s protiukrepi.....