Svet
581 ogledov

Sodišče EU: Uber je družba s področja prevoza, ne posrednik

Uber
1/5
Profimedias
Ameriško tehnološko podjetje Uber ni le ponudnik storitve posredovanja pri iskanju prevoza in ga ni mogoče opredeliti za "storitev informacijske družbe", temveč ga je treba opredeliti za "storitev na področju prevoza", je danes presodilo Sodišče EU.

Iz tega sledi, da so članice pristojne, da določijo pogoje opravljanja takih storitev.

Gre za nov udarec Uberju, ki je vztrajal, da ni običajna taksi storitev in zato ne more biti podvržen enakim pravilom kot ostale družbe, ki ponujajo prevoze. Prepričani so, da gre le za storitev povezovanja uporabnikov in ponudnikov prevozov, sami pa niso prevoznik. Zaradi tega je v številnih državah naletel na nasprotovanje taksistov, ki so menili, da je Uber nelojalna konkurenca.

Sodišče EU je ugotovilo, da je storitev posredovanja, kot je Uberjeva, in katere cilj je prek aplikacije za pametni telefon odplačno povezovati nepoklicne voznike, ki uporabljajo svoje lastno vozilo, z osebami, ki iščejo prevoz v mestu, treba šteti za neločljivo povezano s storitvijo prevoza.

Kot je navedlo sodišče, je aplikacija, ki jo Uber daje na razpolago, nepogrešljiva tako za voznike kot za osebe, ki iščejo prevoz v mestu. Prav tako je poudarilo, da ima družba Uber tudi odločilen vpliv na pogoje opravljanja storitev teh voznikov.

Posredovanje je sestavni del celotne storitve

Zato je sodišče presodilo, da je to storitev posredovanja treba obravnavati kot sestavni del celotne storitve, katere glavni element je storitev prevoza, in je tako ni mogoče opredeliti za "storitev informacijske družbe", temveč jo je treba opredeliti za "storitev na področju prevoza".

Za Uber tako ni mogoče uporabljati direktive o elektronskem poslovanju, temveč je podrejena pravilom s področja skupne prometne politike. To pomeni, da bodo države članice lahko od Uberja zahtevale, da taksisti pridobijo licence ali izpolnijo druge pogoje.

Začelo se je v Španiji

Poklicno združenje taksi voznikov v Barceloni je leta 2014 pri sodišču za gospodarske spore v Barceloni vložilo tožbo, s katero je zahtevalo, naj to ugotovi, da dejavnosti družbe Uber Systems Spain, ki je povezana z družbo Uber Technologie, pomenijo zavajajoča dejanja in dejanja nelojalne konkurence.

Da bi lahko preverilo, ali je ravnanje družbe Uber mogoče opredeliti za nelojalno ravnanje in ravnanje, ki je v nasprotju s španskimi pravili konkurence, je bilo treba najprej ugotoviti, ali gre za ponudnika prevoznih storitev, storitev informacijske družbe ali za kombinacijo obeh vrst storitev.

Uber je imel v Španiji že vrsto težav, leta 2014 se je zaradi pritiskov že umaknil iz države. Ameriška družba zdaj v Španiji deluje v omejeni različici UberX in uporablja voznike z dovoljenji. Omejevanja delovanja Uberja so se doslej lotevale tudi že nemška, danska in madžarska vlada.

Uber se s težavami in sodnimi postopki sooča tudi v drugih članicah EU. Novembra je londonsko delovno sodišče zavrnilo njihovo pritožbo glede zagotavljanja delavskih pravic svojim voznikom. Odločitev, na katero je Uber že napovedal pritožbo, se nanaša na leto dni staro odločitev sodišča, da mora Uber voznike obravnavati enako kot druga podjetja svoje redno zaposlene.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.