Svet
26 ogledov

Spet samomor v tovarni iPhonov

Foxconn za Apple na Kitajskem, kjer je delovna sila poceni, izdeluje iPhone in i Žurnal24 main
Še en Foxconnov delavec v tovarni, kjer med drugim za Apple proizvajajo iPhone, je storil samomor. Policija pravi, da se je vrgel z najete stanovanjske zgradbe.

O samomorih in poskusih samomorov Foxconnovih delavcev svetovni mediji poročajo že od leta 2009, zato je bil Apple le prisiljen zaprositi za preiskavo. V največjem svetovnem izdelovalcu elektronskih naprav naj bi namreč vladali izredno slabi delavni in življenjski pogoji zaposlenih, ki živijo v utesnjenih stanovanjih, ki jim jih priskrbi podjetje. Foxconn je leta 2010 na zgradbe celo namestil mreže, da bi preprečil samomore.

O novem samomoru poroča kitajska mikroblogerska stran Sina Weibo. Objava pravi, vzrok samomora pa še preiskujejo, po poročanju tiskovne agencije Xinhua pa naj bi šlo za 23-letnega mladeniča.

Foxconn je februarja po pritiskih javnosti in Appla, za katerega izdelujejo iPhone, iPade in druge izdelke, zvišal plače za 25 odstotkov, rekli pa so tudi, da bodo kar se da omejili število ur okoli milijonu delavcev, ki delajo v ogromnih tovarnah na Kitajskem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.