Svet
12741 ogledov

Spet so udarili. Pogrešajo več kot 100 deklet.

Boko Haram Nigerija EPA
Bojijo se, da se ponavlja zgodba izpred štirih let.

V Nigeriji dva dneva po napadu skrajne skupine Boko Haram na šolo na severovzhodu države še vedno pogrešajo več kot 100 deklet, je danes sporočila policija. S tem so se pojavili strahovi, da se je ponovila zgodba množične ugrabitve več kot 200 šolark v kraju Chibok iz leta 2014, ki je pretresla svet.

Islamisti so v ponedeljek zvečer vdrli v dekliško šolo in internat v kraju Dapchi. Lokalne oblasti so sprva sporočile, da so šolarke in učitelji zbežali. Vendar so se pojavili strahovi, da so deklice ugrabili, saj jih še vedno niso našli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od 926 šolark se jih je 815 vrnilo v šolo in so jih videli, je predstavnik lokalnih oblasti Abdulmaliki Sumonu dejal novinarjem in dodal, da druge še vedno pogrešajo, a da še niso začeli preiskave v smeri ugrabitve. V največjem internatu v zvezni deželi Yobe prebivajo in obiskujejo šolo dekleta stara od 11 let naprej.

#Bring back our girls Svet Našli dekle, ugrabljeno pred dvema letoma

Pred štirimi leti so jih odpeljali 276 

Pripadniki Boko Harama so 14. aprila 2014 iz šole v kraju Chibok ugrabili 276 deklet. 59 je uspelo pobegniti takoj, 107 pa je uspelo pobegniti kasneje ali pa so jih našli oziroma rešili.

Skupina dekleta zadržuje kot spolne sužnje, sili pa jih tudi v poroke s svojimi borci. Strokovnjaki menijo še, da nekatere prisilijo tudi k temu, da postanejo samomorilske napadalke.

Ugrabljene deklice so med več tisoč ugrabljenimi ženskami, dekleti in fanti med konfliktom, ki se je začel leta 2009. V Nigeriji je ta zahteval 20.000 življenj, 2,6 milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove.

Boko Haram Nigerija Skrajneži požgali vas Svet Napad skrajnežev Boko Haram: "Iz gorečih kolib je bilo slišati grozovite krike otrok"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • majab 08:08 22.februar 2018.

    A res nihče ne more to islamistične, teroristične tolpe pokončati? Največja gnusna dejanja prtoti človeštvu v večini izvajajo pripadniki Islama! Islam = kamena doba in smrt.

Sorodne novice