Svet
15 ogledov

Srbi odstranili del barikad

Kosovo Reuters
Srbi so kot dogovorjeno odstranili del barikad, da bi tako omogočili nemoten prehod silam Kfor. Prva vozila Kforja že zapeljala proti mejnim prehodom s Srbijo.

Dogovor so v sredo zvečer dosegli župani štirih srbskih občin in predstavniki Kforja. Dogovor sicer ne pomeni popolnega umika barikad, saj z ohranitvijo delne zapore nameravajo še naprej preprečevati prehod pripadnikom misije Eulex.

Del barikad so najprej odstranili v kraju Zupče v občini Zubin Potok in dve vozili Kforja sta že prečkali barikado na cesti proti prehodu Brnjak. Vozni pas je odprt tudi na cesti, ki vodi do prehoda Jarinje.

"Upam, da bo Kfor spoštoval našo odločitev in je ne bo zlorabil. Ponavljam, da Eulex ne bo mogel mimo barikad, dokler se ne dogovori z Beogradom oziroma dokler se ne rešijo nesporazumi," je dejal župan občine Zubin Potok Slaviša Ristićin. Pojasnil je, da to pomeni, da bo Eulex moral pristati na to, da na prehoda ne bo prevažal kosovskih carinikov.

Pozitivno, a "nezadostno"

Kfor je delno odstranitev barikad ocenil kot pozitivno, a hkrati kot "nezadosten" korak. Tiskovni predstavnik Kforja Uwe Nowitzky je pojasnil, da še naprej zahtevajo "brezpogojno" svobodo gibanja za vse, kar vključuje tudi pripadnike Eulexa in drugih institucij. To je že vseskozi stališče Kforja, ki ga ne mislijo spreminjati.

Kosovski Srbi, ki nasprotujejo namestitvi kosovskih carinikov na mejnih prehodih Jarinje in Brnjak, že od sredine septembra vztrajajo na barikadah, zaradi česar sta motena promet in oskrba. Kfor je od srede minulega tedna skušal večkrat odstraniti barikade, potem ko jih kljub njegovi zahtevi Srbi niso odstranili sami. Minuli četrtek so pri tem uporabili solzivec. Ranjenih je bilo osem pripadnikov Kforja in 20 Srbov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.