Svet
8 ogledov

Srbija razpisala volitve na Kosovu

Boris Tadić Reuters
Srbski predsednik za maj razpisal parlamentarne volitve, predsednica parlamenta pa lokalne in tudi za Kosovo. Priština in EU sta kritični.

Srbski predsednik Boris Tadić je za 6. maj razpisal parlamentarne volitve, prve redne po strmoglavljenju Slobodana Miloševića oktobra 2000. Vse dosedanje so bile namreč predčasne.

Zadnje javnomnenjske raziskave napovedujejo tesen boj med Tadićevo Demokratsko stranko (DS) in Srbsko napredno stranko (SNS) Tomislava Nikolića. Prva si obeta dodatno podporo zahvaljujoč nedavni pridobitvi statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji (EU).

Beograd razpisal volitve na Kosovu, Priština in EU kritični

Poleg parlamentarnih bodo 6. maja v večini srbskih občin potekale tudi lokalne volitve, ki jih je predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović razpisala tudi za območje Kosova. Kot je povedala, se bo Beograd v skladu z resolucijo ZN 1244 in v sodelovanju z misijo ZN na Kosovu (Unmik) lotila vseh potrebnih nalog za organizacijo lokalnih volitev na Kosovu.

Vlada v Prištini je sklic volitev na Kosovu že označila za nesprejemljiv in znova spominjajo uradni Beograd, da je Kosovo neodvisna in suverena država in da Srbija nad njim nima nobenih pooblastil ali pravic. Po mnenju kosovske vlade je razpis volitev tudi razkrinkal protievropsko stališče Srbije do Kosova in pokazal, da Beograd še naprej vodi politiko minulega stoletja.

Kritični do Beograda so tudi v EU.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.