Svet
22 ogledov

Srbija za istospolne poroke?

gej poroka, geja Shutterstock
Srbiji se s sprejetjem predlaganega družinskega zakona obeta izenačitev homoseksualnih porok s heteroseksualnimi. Radikalne stvari so rezultat mednarodnih konvencij, pravijo v vladi.

Srbska vlada razmišlja o priznavanju homoseksualnih zakonskih zvez z definicijo, ki določa "skupnost dveh oseb", ne nujno moškega in ženske. Z novim zakonom želijo podrobneje urediti družinske odnose, veliko novosti pa bi šokiralo. Nekateri od kar 380 členov v tretjem delu zakonika, ki se nanašajo na družino, bi zahtevali spremembo ustave.
To bi bilo potrebno, med drugim, v primeru sprejetja predloga, da bi imela zakonska zveza enako težo, ne glede na to, ali bi par poročil duhovnik ali matičar.

Predlogi drugih novosti

Zakonik predlaga večjo izenačenost zakonske in izvenzakonske skupnosti, vzpostavitev preživninskega fonda, večjo zaščito otrok pred fizičnim kaznovanjem, legalizacijo nadomestne matere in drugo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.