Svet
26 ogledov

Sredstva za cunami namenili kitolovu

kitolovka japonska EPA
Aktivisti za pravice živali so obtožili Japonsko, da je sredstva iz sklada za obnovo države po marčevskem cunamiju uporabila za financiranje kitolova.

Greenpeace navaja, da naj bi Japonska za dodatno varovanje kitolovk namenila več kot 20 milijonov evrov. Oblasti so svojo odločitev utemeljile rekoč, da kitolov pomaga obmorskim skupnostim. Ribiška agencija trdi, da je preživetje nekaterih vasi in skupnosti odvisno od kitolova.

Juniči Sato, aktivist japonskega Greenpeacea, je za BBC dejal, da so navedbe o odvisnosti obmorskih območij od kitolova zgolj krinka. Kitolov naj bi se znašel v finančnih težavah, zato so se odločili, da mu na ta način pomagajo.

Že odpluli proti Antarktiki

Kitolovke naj bi se ta teden napotile proti vodam Antarktike, česar pa uradni Tokio ni potrdil. Odločitvi Japonske, da nadaljuje s kitolovom, nasprotujeta tudi Avstralija in Nova Zelandija. Državi razmišljata o tem, da bi poslali svoje ladje, ki bi nadzirale japonske kitolovke.

Na Japonskem zadnjih 25 let velja prepoved kitolova v komercialne namene, a tem kljub temu vsako leto ulovijo približno tisoč kitov, kot sami pravijo, v znanstvene namene. Kritiki trdijo, da je to samo krinka, in državo obtožujejo, da je z lovom v prehrambne namene živali pripeljala na rob izumrtja.

Komentarjev 1
  • reider 19:03 23.december 2011.

    gadi cvrite se v peklu!