Svet
848 ogledov

Ta nevarnost zaprla območje okrog Notre-Dame

Čiščenje okolice Notre-Dame Profimedia
Pregrade in zaprte ulice.

Delavci so včeraj v Parizu začeli čiščenje ostankov svinca z območja okoli katedrale Notre-Dame, ki je bila močno poškodovana v aprilskem požaru. V okolici so postavili več pregrad in zaprli ulice. Testiranje je namreč pokazalo nevarno raven svinca v okolici katedrale, tudi na območju bližnjih šol in stanovanjskih stavb.

Številni Parižani so v preteklih mesecih opozarjali na nevarnost strupene snovi. Streha in stolpič znamenite katedrale sta bila namreč narejena iz več sto ton svinca, ki se je v požaru 15. aprila stalil, veter pa je snov raztresel po širšem območju okoli Notre-Dame, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Delavci nameravajo sedaj z različnimi metodami očistiti območje v velikosti 10.200 kvadratnih metrov. Dela naj bi predvidoma trajala do 23. avgusta.

Čiščenje okolice Notre-Dame | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljudem svetovali testiranje

Sprva nameravajo celotno območje posesati, zdrgniti ostanke, nato pa s curkom vode pod pritiskom vse očistiti in zajeti kontaminirano vodo. Na bolj občutljivih površinah bodo uporabili drugačno tehniko.

Parižani so mestnim oblastem večkrat očitali, da niso bile iskrene z oceno nevarnosti glede svinca. Po več tednih zanikanja, da obstaja možnost zastrupitve s svincem, so oblasti konec julija priznale, da strupene snovi niso v zadostni meri odstranili. Zaradi tega so tudi začasno ustavili dela na katedrali.

Prebivalcem v neposredni bližini katedrale, med njimi predvsem otrokom in nosečnicam, so svetovale, naj gredo na testiranje prisotnosti svinca v krvi. Zaenkrat so pri dveh otrocih odkrili povišano raven svinca v krvi, a so pri enemu od njiju našli vir zastrupitve tudi med domačimi štirimi stenami. Še naprej bodo spremljali zdravstveno stanje otrok, ampak ne potrebujeta zdravljenja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Preiskovalni portal Mediapart je prejšnji mesec objavil poročilo, da je bila raven svinca ob katedrali po požaru 400- do 700-krat nad sprejemljivo uradno mejo.

Čiščenje okolice Notre-Dame | Avtor: Profimedia Profimedia

Nevarnosti za človeka

Vsaka prisotnost svinca v telesu je škodljiva. Povzroča lahko akutne in kronične zastrupitve. V telo prihaja iz različnih virov in se v njem akumulira, piše na spletni strani slovenskega Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Škodljivo vpliva na centralni živčni sistem, krvožilni in imunski sistem, jetra, ledvice, reproduktivne organe. Med bolj ogroženimi so otroci in nosečnice.

Požar, ki je 15. aprila zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe, porušil pa se je tudi stolpič. Vzrok požara je po oceni tožilstva najverjetneje slabo ugasnjena cigareta ali napaka na električnem omrežju.

Požar Notre Dame Vročina Svet Zato Notre Dame grozi nova katastrofa Požar Notre Dame Ideje prenove Svet Bazen na strehi Notre Dame?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.