Svet
3239 ogledov

Tako Excalibur ubija Ruse. Razkrita smer ukrajinske ofenzive?

Ukrajina leopard marder Reševalni pas/Twitter Novo orožje za Ukrajince.
Vojna v Ukrajini bo z začetkom pomladi najbrž dobila nov zagon. Ukrajinci se bodo v boj podali z novim orožjem.

Spomladanski meseci naj bi, po navedbah različnih virov, prinesli ukrajinske napade v smeri juga, vzhoda in jugovzhoda. Glavna sunka naj bi šla v dve smeri: proti Lugansku in Zaporožju, navaja nemški Spiegel, ki se sklicuje na tajni vir iz nemških obveščevalnih krogov.

Z napadom v smeri Luganska želijo Ukrajinci prekiniti ruske oskrbovalne poti, ki napadalcem služijo za obnovo zalog v bojih v okolici Bahmuta. 

Z napadom v smeri Zaporožja želijo branilci spet vzpostaviti nadzor nad največjo jedrsko elektrarno v Evropi, obenem pa narediti ključen korak za ozemeljsko povezavo polotoka Krim z ukrajinskim zaledjem.

Smrt z neba

Medtem je na spletu moč videti več primerov uspešnih ukrajinskih raketnih napadov, ki sejejo smrt med ruskimi silami. Z izstrelki M982 Excalibur in raketo GMLRS so na vzhodu države zadeli rusko centralo za motenje elektornskih signalov R-934UM, skupaj s podpornim oklepnim vozilom. To je prvi potrjen primer izgube takšnega kosa opreme na ruski strani.

Podoben primer je bil posnet še na eni lokaciji vzhodnega bojišča, kjer so izstrelki Excalibur uničili radarsko postajo R-330Zh Zhitel. Vse je posnel ukrajinski dron.

Scholz potrdil prihod leopardov

V ponedeljek je nemški kancler Olaf Scholz potrdil, da je Nemčija Ukrajini že dostavila 18 tankov tipa leopard 2A6, z njimi tudi strelivo in rezervne dele. Ukrajinski vojaki so se v Nemčiji urili za rokovanje z omenjenimi oklepniki, je dodal Scholz.

Po navedbah nemškega ministrstva za obrambo sta v Ukrajino skupaj s tanki prispeli dve oklepni vozili buffalo. Že pred tem je v Ukrajino prispelo 40 nemških pehotnih bojnih vozil tipa marder, poroča dpa.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da so prispeli tudi britanski tanki challenger. "So že v Ukrajini," je za AFP dejala tiskovna predstavnica ukrajinskega obrambnega ministrstva Irina Zolotar, ne da bi navedla podrobnosti.

jedrska konica SS-18 Satan 1998 Svet Vrag je vzel šalo: Putin v Belorusijo pošilja taktično jedrsko orožje Podpis izjave Grozijo z ... Šport Vlade teh petih držav brez milosti podpisale peticijo proti Rusiji
Komentarjev 38
  • Idioti 12:57 01.april 2023.

    Citiram : Mađarski gospodarski minister je rekelna srečanju gospodarstvenikov , kako misli EU konkurirati ZDA , ko sam plačuje plin 7x dražje kot ZDA in 3 x dražjo elektriko kot je plačuje Kitajska ! To je potrbno predstaviti vsem Evropejcem ...prikaži večm in potem se jim bo sladko je al za protiofenzivo al pa ofenzivo tam nekje na Vzhodu !

  • bobubob 12:30 29.marec 2023.

    Tako, kot se vedno bolj kaže vsa beda stroke, ki zagovarja kovid cepljenje, se bo pokazala tudi resnica o Ukrajini. Približno tako, kot je bilo v primeru Iraka. Politika izvršenih dejstev se je prepogosto izkazala za uspešno. S tem računa ...prikaži večna tudi Janković pri kanalizacijski svinjariji. Bi tudi meni dovolili obdržati na črno zgrajen objekt, ki bi zrasel v nekem meglenem tednu nekje sredi travnikov? Seveda ne, to lahko delajo le prvorazredne leve in desne gnide. Poštenjak na to še pomisli ne.

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:46 29.marec 2023.

    no sedaj pa 6 komadov poslat nad Kremelj.