Svet
4408 ogledov

Takšno je stanje dan po uničujočem potresu

Potres na Hrvaškem
1/9
Pixsell
Sisaško-moslavško županijo na Hrvaškem so tudi dan po torkovem rušilnem potresu stresli številni popotresni sunki. Medtem so se ljudje iz vseh delov države vključili v odpravljanje posledic rušilnega potresa, ki je povzročil veliko gmotno škodo. Na Hrvaško prihaja tudi humanitarna pomoč iz tujine, med prvimi pa je pomagala Slovenija.

Popotresni sunki še trajajo

Trije močnejši popotresni sunki na območju Petrinje so med 6. in 6.30 uro zbudili ljudi v različnih delih Hrvaške. Čutili so jih tudi ponekod tudi v Sloveniji. Žarišče potresov z magnitudami 4,7, 4,8 in 3,9 je bilo spet na območju hrvaškega mesta Petrinja, ki je bilo najhuje prizadeto tudi med torkovim najmočnejšim sunkom z magnitudo 6,2. Hrvaški seizmologi so potrdili, da so od ponedeljka do srede zjutraj izmerili vsaj 25 do 30 sunkov z magnitudo več kot 3,0.

V prvih urah po torkovem rušilnem potresu je bila prednostna naloga reševanje človeških življenj, nato pa zagotavljanje začasne namestitve za ljudi, ki so ostali brez domov. V potresu je umrlo sedem ljudi, 26 je bilo poškodovanih, med njimi šest huje, je danes potrdilo hrvaško notranje ministrstvo.

Potres v Petrinji Potres Svet Ujeta pod kupom opeke: "Kopali smo štiri ure, da smo prišli do nje"

Noč preživeli v avtomobilih ali ob ognju na prostem

Minulo noč je v organiziranih namestitvah preživelo približno 500 ljudi, ki so v torkovem potresu ostali brez domov. Večino so namestili v vojašnico v Petrinji. Številni so prenočili tudi pri sorodnikih in prijateljih, je povedal predsednik sisaško-moslavške županije Ivo Žinić. Kot je dodal, del prebivalcev kljub zagotovljeni namestitvi ni želel zapustiti svojih uničenih domov in so noč preživeli v avtomobilih ali ob ognju na prostem.

Nekateri prebivalci kljub ponujenim namestitvam niso želeli zapustiti svojih porušenih kmetij, da so poskrbeli za domače živali. V naslednjih dneh naj bi jim pripeljali bivalne zabojnike in prikolice ter zimske šotore, je danes napovedala podžupanja Gline Branka Bakšić Mitić. Med drugim so več kot 30 avtodomov in prikolic danes poslali iz Poreča.

Dostavili hrano in pitno vodo

Iz logističnega centra v Jastrebarskem, kamor je pomoč v torek zvečer poslala Slovenija, so danes na ogrožena območja v sisaško-moslavški županiji prepeljali več sto postelj, vzmetnic, spalnih vreč, pa tudi na tisoče odej ter nekaj zabojnikov, šotorov, električnih agregatov in grelcev. Dostavili so tudi veliko hrane in pitne vode, je sporočila civilna zaščita. Večina trgovin je zaprtih. Na določenih točkah na prostem so organizirali razdeljevanje toplih obrokov.

Potres na Hrvaškem | Avtor: Epa Epa

Hrvaško sta danes obiskala evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič in hrvaška podpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica. Lenarčič je po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem v Zagrebu poudaril, da je prispel na obisk, da bi izkazal solidarnost EU s Hrvaško. Dodal je, da so v 24 urah po potresu, ki je prizadel območje južno od Zagreba, konkretno pomoč ponudile Romunija, Češka, Slovenija, Italija, Grčija, Avstrija, Švedska, Litva, Bolgarija, Portugalska, Francija in Slovaška, pa tudi Turčija, ki je pridružena članica evropskega mehanizma civilne zaščite.

"To dokazuje, da solidarnost v EU živi ter da Hrvaška v tej stiski ni sama," je povedal Lenarčič. Poudaril je, da bo Hrvaška deležna tudi nove pomoči iz evropskega solidarnostnega sklada za popotresno obnovo. Lenarčič je nato obiskal tudi Petrinjo in Glino.

Odstranjujejo ruševine s cest in ulic

V vseh delih Hrvaške se ljudje organizirajo in zbirajo različne potrebščine, da bi pomagali rojakom. Iz hrvaškega Rdečega križa so sporočili, da za zdaj nobene humanitarne pomoči ne primanjkuje, imajo pa tudi dovolj prostovoljcev, ki pomagajo skladiščiti pomoč v več objektih na območju županije. Pozvali so državljane, naj se pri Rdečem križu ali pri svojih lokalnih oblasteh pozanimajo, kam naj pripeljejo pomoč, da bi se izognili gneči na cestah in ne bi ovirali vozil reševalnih služb.

Več kot 30 gradbenih podjetij iz različnih delov države s težko mehanizacijo in tovornjaki pospešeno odstranjuje ruševine s cest in ulic, je poročal hrvaški radio. Največja gmotna škoda je nastala v Petrinji, Glini in Sisku. Posamezne mestne četrti, posebej v starih mestnih jedrih, so popolnoma uničene. Na terenu so številni strokovnjaki, ki ocenjujejo škodo na objektih. Med drugim je uničenih tudi pet šolskih poslopij, je novinarjem v Zagrebu povedal hrvaški minister za znanost in izobraževanje Radovan Fuchs.

Nekatera območja brez vode ali elektrike

Rušilni potres je povzročil veliko škodo tudi na komunalni infrastrukturi. Nekatera območja imajo elektriko, a nimajo vode, ali obratno, je dejal župan Petrinje Darinko Dumbović. Pričakuje, da jim bo najpozneje v četrtek v mestu uspelo zagotoviti nemoteno oskrbo prebivalcev z vodo in elektriko. Hrvaška telekomunikacijska podjetja so sporočila, da so večinoma vzpostavili nemotene telefonske, mobilne in internetne povezave z ogroženim območjem v sisaško-moslavški županiji.

Odpravljanje posledic potresa poteka ob veliki previdnosti, ker se tla še vedno tresejo in obstaja nevarnost rušenja poškodovanih objektov.

civilna zaščita pomoč Hrvaški Slovenija Vlada dodala izjemo za lažjo pomoč Hrvaški

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • botile 04:54 31.december 2020.

    www︎.︎FideLizy︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

Sorodne novice