Svet
6 ogledov

Toyota oprana krivde

Ena od nesreč, ki naj bi jo povzročila nedelujoča elektronika. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriška preiskava je dokazala, da je bila za veliko večino nesreč, zaradi katerih so vpoklicali kar 12 milijonov Toyotinih vozil, kriva človeška napaka in ne proizvajalec. Pri Toyoti so si oddahnili.

Pred enim letom je ameriški sekretar za transport Ray LaHood rotil vse lastnike toyot in lexusov, naj se nikar ne vozijo v teh avtomobilih, saj so nevarni in obstaja verjetnost, da jih vozniki ne bodo mogli ustaviti. Včeraj je pred očmi svetovne javnosti dejal: "V elektroniki toyot nismo našli nobenega dokaza, da je kriva za nenamerno pospeševanje. Toyotina vozila so varna."

Avtorji poročila priporočajo večjo pozornost pri postavitvi stopalk za plin in zavoro, priporočajo pa še, da bi morala imeti vsa vozila vgrajeno varnostno stikalo, ki bi preprečevalo nenamerna pospeševanja pri visokih hitrostih. Toyota je že napovedala takšno funkcijo v svojih prihodnjih vozilih.

Uradni zaključek preiskave, ki so jo izvajali strokovnjaki ameriške agencije za transport NHTSA in Nase, so javnosti predstavili pol leta po tem, ko so delni izsledki že nakazali, da se je Toyoti pripisovala prevelika krivda za 89 smrti ameriških voznikov, ki naj bi umrli zaradi napak na avtomobilih Toyotine korporacije, predvsem zaradi nedelujoče elektronike, ki naj bi povzročala nenadzorovano pospeševanje.

Napaka voznikov v kritičnih okoliščinah
Preiskava ugotavlja, da je vzroke za večino nesreč treba pripisati voznikom, saj so ti med uporabo tempomatov najverjetneje "zamešali" pedale za plin in zavoro in namesto na slednjega še bolj pritiskali na plin. Je pa preiskava ugotovila, da je Toyota uspešno odpravila nekatere druge pomanjkljivosti, tudi neprimerne tepihe, v katere se je zatikala stopalka za plin, kar naj bi v eni od nesreč povzročilo smrt štirih ljudi.

Eden največjih vpoklicev sploh
Kot posledica v javnosti odmevnih primerov je bila Toyota v letih 2009 in 2010 primorana vpoklicati kar 12 milijonov svojih vozil po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Toyota je tudi plačala skoraj 50 milijonov evrov kazni, ker je dolgo časa vedela za nekatere napake, kot je zatikajoča se stopalka, a je dejstvo prikrivala javnosti. Še hujši udarec pa je bil padec njenega ugleda, saj je veljala za enega najzanesljivejših proizvajalcev vozil na svetu. Njen predsednik Akio Toyoda se je zato dobesedno s solzami v očeh opravičeval javnosti.

Čeprav jo je zvezno poročilo opralo krivde, pa Toyoto zaradi vpoklicev čakajo še številne zasebne tožbe pred lokalnimi sodišči. Po nekaterih ocenah ji grozi kar 10 milijard dolarjev potencialnih kazni.

Delnice Toyote so na mednarodnih trgih po objavi ugodnega poročila poskočile za več odstotkov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.