Svet
23039 ogledov

Turizem na Hrvaškem: julij je prava katastrofa

Hrvaška obala
1/2
Julija je prišlo do velikega padca števila turistov na Hrvaškem.

V prvem tednu julija je imela Hrvaška 90 tisoč gostov manj kot lani, število nočitev pa je manjše za kar 400 tisoč.

Padec števila gostov beležijo v vseh županijah, najhujši padec je v zasebnih namestitvah. Po podatkih, do katerih se je dokopal index.hr, je 12 odstotkov manj prihodov in Nemčije in kar 20 odstotkov manj nočitev turistov in Nemčije, ki je za Hrvaško najpomembnejši turistični trg.

Celotna sezona je sicer še vedno v plusu, v prvih sedmih dneh julija pa je lani prišlo 1.094.199 gostov, letos pa le 1.004.139. To je več kot osemodstotni padec. 

Minister za turizem Gari Capelli se je sicer pred nekaj dnevi hvalil s podatki za prvih šest mesecev, število prihodov se je zvišalo za šest odstotkov, nočitev pa za tri.

Ministrstvo pa je prav pred dnevi objavilo tudi, da mesečnih turističnih rezultatov ne bodo več objavljali, ampak bodo na voljo trikrat letno, rezultati glavne sezone tako šele septembra. Objavili bodo še polletne in celoletne rezultate.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • lotus 22:09 14.julij 2019.

    Poglejte si malo domačo ponudbo in predvsem cene,o morju pa da niti ne govorimo.

  • mercedesb 12:23 14.julij 2019.

    Ne gre vec samo s parolo more i sunce. Smo v kampu Kvarnerja,zaenkrat se zelo ugodna cena pavsala,drugo leto? Vidi pa se na pol prazni kampi,mesto ob 21.30 h kot da je kuga pobrala ljudi. Vedno ista "ponudba"-siptar sladoljed,kramarji s ...prikaži večs kitajsko robo in ponudba junk fooda kjer smrdi po 100x prezganem olju. Hvala bogu, da vse pripeljem od doma.

  • sam50 08:44 14.julij 2019.

    Tudi turizem je odraz stanja države,ki na hrvaškem ni ravno vzorno,malo je pripomoglo še vreme in rezultat je očiten. Bo pa Plenko sklenil kakšno kompenzacijo s kitajci in jim bo namesto denarja za pelješki most ponudil brezplačne počitnice v lepi ...prikaži veči naši,pa bo število nočitev doseglo plan,ki ga je pred sezono napovedal njihov minister za turizem 30% + glede na lansko sezono. Denar bo pa tako ali tako še naprej pritekal iz EU fonda...

Sorodne novice