Svet
7467 ogledov

Herson spet ukrajinski, Rusi z eno potezo otežili pot naprej

Ukrajina Herson Epa
Ruske sile zdaj vzpostavljajo obrambne položaje na levem bregu Dnepra.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je potrdilo, da njene sile vstopajo v mesto Herson, potem ko je ruska vojska danes ob 3. uri po srednjeevropskem času končala umik 30.000 vojakov z desnega brega reke Dneper, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz Moskve so medtem potrdili, da že izvajajo napade na ozemlja, ki so jih prepustili Ukrajincem.

"Mesto Herson se vrača pod ukrajinski nadzor in enote oboroženih sil Ukrajine vstopajo v mesto," je na družbenih omrežjih zapisalo obrambno ministrstvo v Kijevu. Dodali so, da so poti za umik ruskih sil na dosegu ukrajinske oborožitve, ter da bo vsak poskus upiranja ukrajinskim silam ustavljen.

Vstop ukrajinskih sil v Herson je potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je na družbenih omrežjih zapisal, da je mesto ponovno ukrajinsko. "Naši ljudje. Naš Herson," je sporočil na Telegramu ob videoposnetku, na katerem je videti ukrajinske vojake in prebivalce mesta.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je medtem potrdil, da ruska vojska že vrši napade z letali, raketami in topništvom na ukrajinske sile na desnem bregu. Po njegovih besedah se je prek reke umaknilo 30.000 ruskih vojakov in 5000 kosov vojaške opreme. Kot je zatrdil, vojska ob umiku Ukrajincem ni pustila niti enega kosa oborožitve. Ruske sile zdaj vzpostavljajo obrambne položaje na levem bregu, je še dodal po poročanju ruske tiskovna agencije Tass.

Ukrajinska javna televizija Suspilne je poročala, da se je v mestu zrušil že tako poškodovani most Antonivski. Most je bil edini cestni prehod iz Hersona na vzhodni breg Dnepra. Njegovo zrušenje bo bržkone otežilo prodiranje ukrajinskih sil proti jugu in vzhodu.

Ukrajina Herson | Avtor: Epa Epa

Herson Ukrajina vojak Video Svet Obeta se velik preboj, Rusi že utrjujejo to mesto

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes sporočil, da kljub najnovejšemu umiku ruskih sil Ukrajina in Rusija nista nič bližje mirovnim pogajanjem. Kot je dejal za rusko tiskovno agencijo Interfax, v Moskvi menijo, da Kijev v tem trenutku ne kaže interesa za pogovore. "Posebna vojaška operacija se nadaljuje," je potrdil Peskov, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 19
  • jozicamurn 01:51 12.november 2022.

    Pogledam slikico zgoraj o izgubah RF in si mislim, da te valhalovci živijo v utopičnem svetu igric ali pa v tem utopičnem svetu uporabljajo cheat-codes za zmago nad nekom. Madona koliko so uničili, Rusi se bodo umaknili v Moskvo in ...prikaži več zelenski že dela načrt o napadu na Moskvo in Rusija bo postala Ukrajina .. potem pa ukro-naciji ugasnejo playstation in se soočijo z realnim svetom, kjer objokujejo padlega valhalovca in 10 svojih ameriških ter britanskih inštruktorjev poleg.

  • Jernej65 23:28 11.november 2022.

    Ta vojna bo še dolgo trajala in še ogromno ljudi bo umrlo za prazen nič. Rusijo bo ta vojna zelo oslabila. To bodo v prihodnjih letih izkoristile sosednje, bivše države Sovjetske zveze, ki bodo poskušale doseči večjo neodvisnost od Rusije. ...prikaži več Tudi trenja v sami Rusiji se povečujejo in še bodo eskalirala, kažejo se nove težnje po samostojnih državah določenih provinc Rusije, ki s tem stanjem niso zadovoljne. Putinova Velika Rusija je še samo mit. Putin, zajebal na celi črti, postal si samo morilec.

  • Friderik1950 22:49 11.november 2022.

    Ukrajina si še ne more oddahniti, če tako rečem. Nekaj taktičnih zmag, ne pomeni veliko glede na pravzaprav dosežene cilje Rusije, ki držijo pod ukupacijo ves strateški južni del Ukrajine, pri tem so se pozicijsko dobro utrdili, zavzeli in si ...prikaži veči pridružili štiri velike pokrajine, dve za morebitni popust pri pogajanjih, vsekakor pa Ukrajina potrebuje razdelitev južne fronte in predvsem močno podporo iz zraka.