Svet
3509 ogledov

Severni sij je s pomočjo umetne inteligence enega najbolj zmogljivih telefonov ta čas dobil svoj glas

Sound of light
1/6
Huawei
Da bi pokazali kaj vse zmore umetna inteligenca vgrajena v njihov paradni telefon Mate 20 Pro, so pri Huaweiju skupini umetnikov dali prav posebno nalogo: Uglasbite svetlobo severnega sija.

Po treh mesecih tesnega sodelovanja norveškega lovca na avrore Kjetila Skoglija, skladatelja Marka Sayfritza, ki je s pomočjo umetne inteligence obdelal posnetke severnega sija, in dirigenta Jamesa Shearmana ter njihovih sodelavcev, smo bili priča nenavadnemu rezultatu – simfoniji Sound of Light.

Skogli je polarni sij posnel v okolici mesta Tromsø na Norveškem. Sistem umetne inteligence v telefonu Huawei Mate 20 Pro so nato naučili samodejne prepoznave njegovih ključnih značilnosti in jih pretvorili v glasbene elemente, te pa so nato s pomočjo telefona vkomponirali v simfonijo.

"Ko na nebu vidimo avroro, zelo težko določimo, za kakšno vrsto gre. Zato smo morali umetno inteligenco najprej naučiti, da je prepoznala različne vrste severnega sija in podobe razdelili v deset različnih kategorij. Za vsako od teh kategorij je nato skladatelj na osnovi velikosti, oblike in intenzivnosti določil glasbene motive," je postopek opisal Peter Gauden iz Huaweia.

Sound of light | Avtor: Huawei Huawei

Umetna inteligenca je torej prepoznala in analizirala različne karakteristike svetlobe, nato pa so jo naučili še povezovanja glasbenih elementov z videoposnetki polarnega sija. Za vse te procese pa je bil dovolj en sam telefon.

sound of light | Avtor:
"Z vpeljavo umetne inteligence v mojo glasbo se je odprl popolnoma nov razpon kreativnih možnosti. Zdaj lahko uvozim posnetke polarnega sija v sistem umetne inteligence, ki analizira parametre, kot so barva, velikost, oblika in hitrost. Na podlagi tega, kar vidi, pa nato generira različne variacije mojih glasbenih stavkov. Ko torej umetna inteligenca prepozna posebej dramatičen svetlobni učinek, lahko prilagodi zvok, da ta odraža intenziteto v sami kompoziciji. Nato pa lahko te elemente vključi v samo simfonijo," je razložil skladatelj Sayfritz.

Glasbeno mojstrovino je nato v roke dobil eden najboljših skladateljev in dirigentov na svetu, James Shearman, in iz nje v znameniti Brahmsovi dvorani na Dunaju pripravil orkestralno predstavo Sound of Light.

"S predstavo Sound of Light sem želel v poslušalcih vzbuditi močna čustva, tako da bi dobili občutek, kot da se polarni sij in umetna inteligenca prek glasbe resnično pogovarjata z njimi," je povedal Shearman.

A bojazen, da bi umetna inteligenca izpodrinila človeka je (za zdaj) še odveč.

sound of light | Avtor:
Še vedno mora niti v ozadju vleči človek, ki jo usmerja. Kar bi radi dokazali s takimi projekti je, da je strah odveč – to je le orodje, ki bo ljudem olajšalo delo, ne bo pa jih nadomestilo, poudarjajo pro Huaweiu.

Umetni inteligenca so vrata v naša življenja odprta vse bolj na stežaj. Še ne tako dolgo nazaj so bili za malce bolj napredne operacije potrebni veliki računalniki, danes imate naprave z umetno inteligenco v vaši dnevni sobi (pa morda tega niti ne veste).

"Take naprave so naši digitalni asistenti. Ena od lastnosti umetne inteligence je zmožnost predvidevanja. Če ji dovolimo, da nekatere korake naredi namesto nas, nam bo v veliko pomoč," poudarjajo pri Huaweiju.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 1